Последња вест

Сусрет са Јованом Павлом Другим

М. Радетић

 

Београдски надбискуп Станислав Хочевар потврдио је у петак да делегација Српске православне цркве, коју је оформио Свети архијерејски синод, путује почетком фебруара у Ватикан, где ћe се срести са папом Јованом Павлом Другим. Предвићен је и низ сусрета са другим личностима Свете столице.

На конференцији за штампу поводом католичког Божића, са које је упутио традиционалне божићне честитке верницима и свим људима добре воље, Хочевар је изразио радост што he до ових сусрета доћи, јер само боље мећусобно упознавање може помоћи да се више поштујемо".

Испратићемо их великом молитвом у божју славу - рекао је између осталог, надбискуп, саопштавајући да је Света столица дала Српској цркви свој програм посете, и сада се очекује одговор. Чланови делегације (у којој су митрополит црногорско приморски Амфилохије, владика бачки Иринеј, декан Богословског факултета Владан Перишић и јеромонах Андреј Ћилерџић) требало би да посете пет базилика у Риму, Асизи - место у коме се одржава традиционална Молитва за мир и још нека места по својој жељи, већ је одрећен дан кад ћe се срести с папом, а домаћин сусрета је кардинал Валтер Каспор, који је позив за посету уручио Синоду током боравка у Београду, прошлог маја.

На питање шта је у Римокатоличкој цркви за њега био догађај године, поглавар југословенских католика издвојио је два: сусрет у Асизију који овде, нажалост није имао пуо одјека" и у земљи још један корак на унапрећењу односа цркве и државе. Министар вера, Војислав Миловановић, прогласио је представнике традиционалних цркава који улазе у Комисију за унапређење верске наставе, за своје саветнике, па се на том плану, како је рекао, убудуће ништа не може битно мењати без њихове сагласности.

 

Вечерње новости", 20. XII 2002.

 

 

 

< ^ >