Post scriptum последње вести

 

Испоставило се да је новинар Политике М.К. добро информисан: сви медији Србије пренели су тријумфалистичку поруку надбискупа Хочевара, коју је читалац управо имао пред собом. У интервјуу незаобила-зном Данас-у, папски нунције у Београду, монсињор Еуђенио Сбарбаро, понудио је низ размишљања на тему односа православних и римокатолика, устврдивши, пре свега, да је Светом оцу" најважнији дијалог" (А шта би друго? Од Средњег века њему је увек најважнији дијалог -питајте Зографске мученике, Светог Марка Ефеског, Светог Атанасија Брестског, Светог Платона Бањалучког, итд.)

Што се тиче Ватикана и Русије, монсињор Сбарбаро нас је утешио: У Русији има само 500 хи-љада католика верника, што није велики број, али Света столица мора да води рачуна о њиховим духовним потребама. Можда је тај чин био погрешно схваћен и помислило се да Католичка црква има експанзионистичке и прозелитистичке намере.

Уверавам Вас да то није била намера ни Светог оца, нити Свете столице". (Наравно, верујемо, верујемо! Никад Света столица" није имала такве намере према Русији... Пи-тајте Светог Александра Невског, или Светог патријарха Гермогена, који је, утамничен и касније отрован, дијалогизирао" с Пољацима у доба Смутног времена.) И сазнајемо да је монсињор већ предузео низ корака ради бољег упознавања Срба са Ватиканом: овде ћe бити отворен ватикански културни центар, који he издавати књиге и филмове о самом себи и својој жељи за дијалогом. И радост монсињора Сбарбара је јавна: С радошћу поздрављам посету делегације СПЦ Риму, почетком фебруара 2003. године. Сигуран сам да ћe се појавити нове иницијативе везане за дијалог, како на добробит обе цркве, тако и ове земље, којој је неопходна морална, духовна, економска и политичка обнова".

Нашим делегатима, вели монсињор Сбарбаро, отворена су сва ватиканска врата". Пошто су и досада епископи СПЦ ишли у Ватикан, а ово је прва званична посета", реч је о квалитативном скоку" у односима СПЦ и Ватикана.

А ево како је изгледао разговор измећу новинарке Јелене Тасић и монсињора Сбарбара поводом папиног доласка у Србију:

 

Делегација СПЦ иде у Ватикан, после које се очекује долазак надбискупа Турана у Београд. Имајући у виду овогодишње посете и чињеницу да папа идуће године поново долази у Хрватску и Босну, да ли то значи да би, ипак, могао да посети и нашу земљу?

 

- Долазак надбискупа Турана у Београд и одлазак делегације СПЦ у Рим немају никакве везе. Позив Светом синоду СПЦ да посети Свету столицу упутио је кардинак Каспер у мају током посете Београду. Позив надбискупу Жан Луј Турану, секретару за односе са државама Папског државног секретаријата, упутила је Савезна влада преко новог ам-басадора СРЈ у Ватикану, у јуну, одмах по предаји акредитива. Ове посете договорене су са две различите институције. Што се тиче евентуалне папине посете Југославији, морам да поновим да свети отац има жарку жељу да допринесе учвршћењу мира, јединства, заједништва на Балкану. С тим циљем он је већ посетио Словенију, Хрватску и Босну. Зато ћe и идуће године поново обићи Хрватску. Нормално да би био пресрећан ако би му могућности дозволиле да дође и у Југославију, с циљем да допринесе развоју ове напаћене земље. Надајмо се да he ce створити клима потребна да доће до папине посете.

 

Пошто многи мисле да само новинари позивају папу у Београд, колико су тачне приче да су републичка и савезна власт већ званично позвале папу, и да ће се потрудити да се СПЦ бар изјасни да нема ништа против његове посете?

 

- To питање треба да се упути властима ове земље. О доласку папе разговарао сам само са бившим председником Милошевићем, кад сам му предао акредитиве, у септембру 2000. године. Он ми је тада рекао да је његова жеља да овде види папу и да је чак о томе причао са патријархом Павлом, али ми није рекао детаље тог разговора. Пре неколико година у име католичке заједнице надбискуп Перко је као председник Бискупске конференције Југославије упутио захтев Светој столици да папа доће и посети Југославију. Тај позив и даље стоји и када буду постојали услови, он he бити услишен.

 

Какавдипломатски сигнал" очекујете из СПЦ?

 

- Света столица нема проблема са модалитетима. Довољно је да се оствари клима потребна за папину посету.

 

***

 

Шта се, дакле, може очекивати?

Нови притисци ДОСманлија на врх СПЦ (у стилу: Ми вама храм Св. Саве, ви нама папину посету"; а боље би било да храм на Врачару буде потлеушица него да они који растурају државу Св. Саве скупљају новац за мермерни двор у који би, ако се овако настави, могао да крочи и прославитељ блаженог Алојзија".)

Шта православни Србин да ради?

Да се моли Богу и Св. Сави и свој Небеској Србији и да верује да ћe нас Господња милост, иако незаслужена, спасти од дијалога" са папом римским.

       Господе, смилуј се на нас не због нас, него због предака наших, који су ти крвљу својом верност посведочили! Господе, дај народу свом да прогледа и да зна да нас не чекају европске интеграције", него нова окупација Запада!

     Господе, дај народу да схвати да папа неће Србију приближити Европској Унији, него пропасти, како се десило и са Византијом кад је прихватила Флорентинску унију! Господе, дај архијерејима нашим оно мужанство које си дао Светим новомученицима Петру Доситеју, Платону и Сави и снагу да не позову папу римског, упркос притисцима државних власти!

Господе, дај нам мудрости и снаге да останемо Твоји, не због нас грешних, него  бог свих светих предака и отаца наших!

Господе сила, с нама буди.

Господе сила, помилуј нас!

 

 

 

< ^ >