Закључак: Духовни значај и индентитет Аустралије

 

Па, ко сте ви дакле?

Ви сте Аустралијанци. Имате пасош у џепу који то говори. Али које год да је ваше порекло, који год језик да волите да говорите, имате и други пасош у џепу, дручачији. У њему су написане све ваше ознаке за разликовање, све вапше посебне појединости, све тежње ка злу или добру. То је ваш духовни пасош, и то је Православље.

Можете бити поносни, у добром смислу признања, што сте Аустралијанци, што живите у овој огромној и прелепој земљи коју је Бог дао свакоме од вас. Али такође будите и поносни, у добром смислу смирења, што сте Православни.

Бити Православан, значи бити овде и сада, али такође бити другачији, значи чувати свој идентитет, значи не пливати уз талас.

Аустралија је за неке само плажа, пиво, и лепотице: добро, покажите им да постоји другачија Аустралија. Будите другачији и своји: будите верни Православљу. Бог је Аустралијанцима дао прелепу земљу, препуну чудеса, али највећи број људи овде је заборавило, или никада није сазнало за Христа, тако да не знају како да захвале Богу за ову земљу.

Православни Христос наше Православне Цркве јесте једино што стоји између величине и ништавила, свега доброг и свега злог у животу Аустралије, између новог „Времена сна“ и старог кошмара. Ако желите да Аустралија и њен живот буду ништавило, тада слободно заборавите Христа. Ако желите да Аустралија буде велика земља, тада чувајте веру у Христа, и тада ћете исковати Православни идентитет и смисао за Аустралију.

Малопре сам вам говорио о крстовима на застави Аустралије. Они показују одакле је највећи број Аустралијанаца дошао.

Они представљају њихову прошлост. Али ви можете додати другачији крст на заставу Аустралије: Јужни крст, крст звезда. То је крст где ви можете као Православни ићи, ако тако изаберете, то је крст, за који сте предодређени, ако то желите. То је крст ваше будућности.

Пре стотину година један ирски писац је рекао: „Ми сви лежимо у рупи, али неки од нас гледају у звезде“.

Добро, чувајте Православну Веру и не само да ћете гледати у звезде, већ ћете бити и вођени од њих, слично Мудрацима који су следили Звезду и нашли Мудрост Божију.

Тада ћете бити истински „Homo Sapiens“, Мудри Људи.

 

 

 

< ^