Наш идентитет у овом свету

 

 Али ове богословске чињенице не могу увек помоћи у нашем свакодневном животу. Можемо мислити о том питању: Ко сам ја? на други начин, можемо мислити о нашем људском идентитету у овом свету, овде и сада. Зато ево и другог одговора на то питање.

Мислим да највећи део вас овде има аутралијске пасоше и да сте рођени овде. Другим речима, највећи део вас је ову земљу претворило у ваш стални дом. Али већи део вас, скоро највећи, иако не сви, Аустралијанци имате претке који су живели не тако давно у Европи или Азији.

Наравно, постојала је култура овде у Аустралији и пре него су стигли Азијати и Европљани. То је била култура, која је у својим митовима сачувала веома интересантну природну мудрост, и веома значајна расна сећања о свету пре пада, што Абориџини називају Време сна.

Али несумњиво, највећи део онога што се данас дешава у Аустралији је донешено из Европе у протеклим временима. То је оно што је начинило културу Аустралије у протеклих 200 година или слично. Савремена технологија, савремене куће, канцеларије, железнице, путеви, спортови, па и зечеви, овце и пиво све је то дошло из Европе.

Али најкориснија и најдрагоценија ствар коју су Европљани донели овде јесте нешто, што су у Аустралији скоро сви заборавили: Христа. Да, Вера у Христа је дошла из Европе, заједно са 90% популације. А опет тужна је чињеница, да када би питали на хиљаде људи на улицама Сиднеја, шта је најважнија ствар која је дошла из Европе, нисам сигуран да ли би и један одговорио да је то Христос. А опет, то је на нациналној застави Аустралије.

У горњем левом углу постоје три крста: енглески крст Светог Ђорђа; шкотски крст Светог Андреја, ирски, Светог Патрика. Заједно они чине британску заставу. И то покрива те три земље из које више од 75% Аустралијанаца води своје порекло. Они показују хришћанско порекло тих земаља.

Данас, те земље су у највећем делу заборавиле своје порекло, заборавиле су Христа, јер су помешале сећање на Њега са свим врстама нечистих, нехришћанских ствари. Али постоји и неколико њих у тим земљама, који су видели крст на својим заставама и почели да се питају шта то значи.

Неки су чак ишли и хиљаду година уназад и нашли Христа у Православљу, не Христа савремене Европе, већ истинског Христа, Који је дошао из Јерусалима, Који је сјединио Азију и Европу у Вери Православној, како је симболички приказано двоглавим орлом који гледа на Исток и Запад.

У Аустралији, ви Православни, имате јединствену прилику да сведочите свим Аустралијанцима, којег год расног порекла, који су заборавили Христа. То је из разлога јер је Православље једина вера која није заборавила Христа, у Његовој целини и чистоти, целог Христа Европе и Азије. Али да би сведочили треба да знате ко сте ви и шта је ваша Вера. Из тог разлога морате чувати веру, коју су ваши очеви и дедови донели овде. Чувајте је нетакнутом. Чувајте веру.

Најдрагоценија и највреднија ствар коју је Европа донела у Аустралију је познање Православног Христа.

 

 

 

< ^ >