Како можемо помоћи

 

Православни тинејџери не морају једино да се одупру позивима на уобичајене грехе полних односа, дрога и опијања; од њих се очекује да иду још даље и да упражњавају такве ствари као што је (авај!) пост. Како да шеснаестогодишњакиња објасни школској другарици да не може са њом поделити ручак зато што је среда? Која друга група дечака проводи толико времена у цркви, а камоли да толико времена још и стоји у цркви! Могао бих да наставим, али идеја је јасна. Православни дечаци имају своју сопствену подвижничку борбу и њима је потребна подршка. И то велика подршка! Како би родитељи могли потпомоћи подвижничке напоре својих тинејџера?

Молитва, ватрена молитва, најважнија је помоћ коју родитељи могу понудити свој својој деци. Прослављени руски свештеник овог столећа, Свети Јован Кронштатски изрекао је мудре речи на ову тему:

Он који Сина свога не поштеде него Га предаде за све нас, како да нам с њиме и све не дарује? (Рим.8,32). У суштини, највећи дар већ нам је дат; све остало шта можемо тражити или за шта можемо молити мање је од Сина Божијег. Ми стога можемо, верујући, од Бога тражити било шта, у име Исуса Христа... Што год заиштете (од Оца) у име моје, ја ћу вам учинити (Јн. 14,13) (Spiritual councels, Saint Vladimirs Press, 1989, стр. 15).

Размишљајући о начину на који се треба молити, свети Јован каже: Труд, велики и учестали напор неопходан је да би се достигао тај циљ. Царство се небеско на силу задобија и упорни трагатељи њиме се наслађују" (Мт.11,12). Сам Господ нам јасно указује да наша молитва не сме бити кратка, дајући нам као пример упорну удовицу која је често долазила код судије и узнемира-вала га својим захтевима" (Spiritual councels", стр.10).

Када свети Јован каже ватрена молитва", он при том мисли на молитву испуњену осећањима, здружену са метанијама, сузама и вапајима ка небу. По том питању родитељи имају једно преимућство. Сигурно да је далеко лакше молити се дуго за сопствену децу него за непознате људе. Исто тако, дела и потребе наше деце свакако нас могу навести да заплачемо.

Поред молитве, нужно је да се родитељи тинејџера придржавају породичних правила и да се не сакривају иза лажи и сви други то чине". Моје искуство ме је, мећутим, поучило да чврсто придржавање правила неизбежно порађа бунтовништво уколико родитељи не слушају пажљиво! Када деца почну да причају о томе како је тешко, саслушајте их. Детаљно их испитајте. Немојте, међутим, давати савете све док се то не затражи од вас. Уопштено говорећи, деца знају шта треба да чине. Она једино треба да знају да нису сама и да их неко, ко им је врло важан, уистину довољно воли да би им посветио своје време и подржао их у њиховој борби.

Створите простор за разговор. Мама, дозволи свом сину да те изведе на вечеру и немој коментарисати његов нездрав избор хране из менија. Тата, поведи своју кћер - да ли си спреман за то? - у куповину. Набави нешто за њу, или јој дозволи да ти помогне да изабереш нешто за некога другог. Вероватно да, када први пут учините нешто такво, тинејџер неће много говорити и то је у реду. Запамтите, једина константна ствар код тинејџера је промена. Једног дана ћете можда пожелети да су вам уши запушене.

Плодно тло за разговор са највећим бројем тинејџера је школа. Међутим, уместо што бисте слушали набрајања о томе како се ко облачи или ко има невоља са наставницима, покушајте да разговарате о идејама. Адолесценти могу да расуђују - заиста могу. Проверите теме текуће лекције из књижевности или откријте у чему се наставник биологије придржава Дарвина. Пружите им подршку када се оно што уче у школи сукоби са вером. Подршка не значи увек и давање одговора. Понекад то значи усмеравање вашег детета према некоме или према неком извору информација са којим он или она треба сами да се суоче.

Ако се током вашег живота деси да вас тинејџер заиста упита за савет, нека онда тај савет буде духовно утемељен. На пример, ако се ваша кћи посвађала са девојком која је била њена најбоља пријатељица, не покушавајте да утврдите шта је и када ко коме рекао. Радије попричајте са њом о томе да исповеди свој гнев или да смогне снаге да обнови пријатељство кроз Свето Причешће. Када се поново успостави љубав, проблем ће се разрешити сам од себе.

 

 

 

<  ^  >