Колико је моћна рок музика?

 

 

"За мењање људског понашања и обичаја

не постоји ништа боље од музике".

 

Шу Чинг, шести век пре Христа

 

 Рок није што је некада био; променио се. Дејвид Грин коментарише у часопусу News and World report: Разлика између јучерашње музике и оне данашње је скок који би човек направио од купаћих костима у часопису 'Илустровани спорт' до дуплерица у порно магазину 'Хастлер'."

Један од првих професора на тексашком универзитету Joseph Stuessy, рекао је: "Постоји нови елеменат у овој музици којег није било у музици Чак Берија, Бади Холија или Џона, Пола, Џорџа и Ринга. Тај елеменат изгледа да је подлост духа."

Рок је данас сила која влада светом и има стотине милиона поклоника (обожавалаца). За многе, рок је њихова лична религија. И даље се подржава дрога, секс и бунт, али додате су и нове теме као што су насиље, нихилизам, бежање од стварности и окултно, што је рок учинило још противречнијим.

Многи људи не знају како да мисле о супротним гледиштима у односу на рок музику данас. Неки кажу, "Опасна је." Други се не слажу. Трећи опет веле: "То је само пролазна страст", или "Ипак, млади никада не слушају стихове. Како ће то онда имати утицаја на њих?"

Како расудити ова питања?

Надамо се да ће овај увод у рок музику читаоцу бити од помоћи.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа