Може ли рок музика да утиче на сексуално понашање?

 

Да ли је у реду окарактерисати рок музику као преносника порука сексуалне распојасаности? Одговор је да. Према "US and World Report (19.111 1990.):

"Сада постоји бар тринаест бендова који носе имена по мушким гениталијама, шест по женским, четири по сперми, осам по абортусу и један по вагиналној инфекцији. Професор Џо Саломон и Моника Некколи (он свира у покрајинском рок бенду Хаунтед Танк) у својој студији приказују бар десет бендова који су названи по различитим сексуалним актовима, осам укључују вулгарно именовање истог и двадесет четири погрдан однос према Црнцима, инвалидима, итд. Чудно, аутор није могао да пронађе ниједну групу која би носила назив по измету, али то је више него надокнађено наглашавањем бљувања (шест бендова, вероватно због дивљења према најчувенијем од свих бљувача, Џонију Вомиту"[1]).

Данас различите врсте сексуалног понашања које су најистакнутије у модерној рок-музици укључују предбрачни секс (блуд), прељубу, садомазохизам, хомосексуалност и чак зоофилију и некрофилију. Најчешће рок-музика једноставно позива своје слушаоце да упражњавају секс са ким год желе то да чине. "Sexual Healing"- Marvin Gaye, "Body Language" - Queen, "I want your sex" George Michael, "Chemical reaction" - Madonna, текстови Принса и многи други имају исту тему.

Видео-спотови рок-музике Роберта Палмера (Addicted to love), Рода Стјуарта (Lost in You), Бруса Спрингстина (Im on fire), Шер (Love and understanding), Мадонини и многи други су тако дрски да се чини да је реч непристојност изгубила свако значење.

Упркос увећане друштвене свести о правима жена, рок енд рол често своди жене на сексуалне објекте. Многе истакнуте рок звезде хвале се да су спавали са преко хиљаду различитих жена као да су оне објекти за њихово задовољавање да би их одмах по том назвао "аљкавушама" и "проституткама".

У следећем примерима може се видети како рок-звезде пропагирају промискуитетни секс кроз своје песме.

У песми Dungeon of pleasure (Тамница задовољства), група Nasty Savage (Гадни Дивљак) пева: Кучка је завезана и беспомоћна, вришти јер хоће још. Та слатка и невина девојка је засита тврд орах. Њена опсесија болом тера ме да гризем усну, док се она радо подаје када је ошинем.

У песми Black and Blue (Црно и плаво) Ван Хален се недвосмислено изражава: Натакни и склизни, угурај га унутра. Кучка ће сигурно ухватити ритам. Ја држим задњицу. Јеаа. Ја имам контролу. Упецан у њен систем. Не подвлачи линију. Душо, нисам готов са тобом. Што теже то боље. Чинимо то док смо црни и плави.

У песми Eat me Alive (Поједи ме живог), Judas Priest каже: Звучи попут животиње која дахће у ритму. Стењање у зони задовољства, дахтање од врелине; трзај дивљег заноса који уништава сваки зглоб, довешћу те до тачке усијања да ме живог подејеш.

Многе рок-звезде женског пола такође не осећају стид.  На пример, Shenne Eston у песми "Sugar Walls (Зидови од шећера)каже: ''Крв јури до скривених тачака. По томе знам да има ветра. Не можете вротив снажних страсти. Температура у мојим шећерним зидовима ра сте. Дођи, проведи ноћ између мојих шећерних зидова. Небо на земљи uнутар мојих зидова од шећера.".

Затим, може ли ико посумњати да Мадона активно заступа сексуални промискуитет када се хвали: "Поносна сам на свој имиџ ђубретаре". У нашим анализама морамо размотрити стил живота многих рок звезда.

Када су питали Nikki Sixx-a из Motley Crue: "Шта је највећа предност вашег успеха?", он је одговорио: "Жене. Проклетство, као да свуда чека хиљаду девојака да нас... Постајем болестан од свих тих девојака. Оно што волим да радимо је да на путу покупимо пун аутобус девојака и да их поведемо са нама у следећи град. Растуримо им мозгове а онда им плаћамо лет натраг кући. Наш менанџер не воли што то чинимо; каже да то сувише кошта."

За њихово најновије издање Nikki је изјавио: "Наш нови албум је сиров, гадан, лош. Мислим да кипи од секса." "На његовој турнеји са Ван Халеном било је толико нагих жена да може да се говори о порнороку", изјавио је новинар часописа "Rolling Stone" (4. септембар 1980.). Ван Халенов албум "For Unlawful Carnal Knowledge" (Незаконито путено знање) је далеко од суптилности. Садржи вулгарни акроним.

Али да ли ови сексуално експлицитни текстови и изјаве рок звезда утичу на младе људе? "Часопис америчког лекарског удружења" открива: "У лабораторијској студији о деловању музичке телевизије (МТV), Greeson и Williams су открили да су после једночасовног гледања одабране видео-музике, млади били склонији да одобре предбрачне односе, више од припадника контролне групе".

Студије као ова могу бити разлог зашто Ален Блум пише да "... рок - музика има варварску привлачност јер подстиче сексуалну жељу некултивисану и неконтролисану... Рок даје деци, на сребрном тањиру, уз подршку индустрије забаве, све оно за шта су им родитељи увек говорили да морају да чекају на то док не одрасту..."

Млади људи знају да рок музика има ритам сексуалног односа... Никада није постојала (таква) уметничка форма упућена тако искључиво деци... Речи имплицитно и експлицитно описију телесне радње које задовољавају сексуалну жељу и нуде их као једину природну и рутинску кулминацију деци која још увек немају никакву представу о љубави, браку или породици. Ово има много снажнији утицај на младе од порнографије јер нема потребе да гледају шта други раде када они сами могу то лако да чине. Воајерство је за маторе перверзњаке; активне сексуалне везе су за младе. Све што им је потребно је охрабрење.

Упоредите ове реченице и текстове поменутих рок-уметника са Божјим заповестима у посланици Ефесцима 5:3 где се каже: "А блуд и свака нечистота и лакомство да се и не спомиње међу вама, као што се пристоји светима".

Апостол Павле упозорава нас: "Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубочинци, ни мужеложници... царства Божијега неће наследити" (I Коринћанима 6:9,10).

Онда Свето Писмо нам такође говори: "Бјежите од блуда; јер сваки гријех који човек чини ван тела је; а који блудничи он гријеши своме тијелу. Или не знате да су тијела ваша храм Духа Светога...!" (Прва Коринћанима 6:18,19).

Хришћани се даље упозоравају: "Јер Бог нас не позва на нечистоту него у светост. Који дакле (ово) одбацује, не одбацује човјека него Бога, који је дао Светога Духа својега у вас" (I Солуњанима 4:7).

 

Ствари за размишљање

 

1.  Да ли је баш разумно, чак и за нехришћане, да без оклевања прихвата поруке рок музике које подстичу сексуалну раскалашност у светлу ширења АIDS-а (који ће коначно поубијати десетине милиона), и ширење 51 врсте болести које се преносе сексуалним путем, од којих многе сада харају друштвом? Сваких девет месеци открива се по једна нова болест која се преноси сексуалним контактом; сваке године 12 милиона Американаца навлачи на себе неку болест путем сексуалног контакта - 33.000 дневно.  

 

2.  МТВ "Rockumentary" о хеви - метал музици цитирају вође ра  хеви-метал бендова и њихових обожавалаца. Један симпатизер коментарише да је хеви-метал "више од музике. То је заиста животни стил. Коментатор даље наставља да је "славље секса, дроге и музике нешто што никога не моли за опроштај". Идеје које изражавају звезде хеви метал музике или обожаваоци укључујући и њихове појмове о јсексу, смрти, сатанизму или било чему другом увек се употребљавају да разбесне. Члан једног бенда је изјавио, "Ми увек пишемо са тамне стране музике... Ми баш не машемо заставом доброте." Где је онда корен хеви метал-музике?

 

3. Процењује се да је 500 милиона људи у 26 земаља посматрало MTV деби дуге верзије видеа Мајкла Џексона "Black and White" (Црно и бело) која обилује екслицитном сексуалношћу и насиљем - од тога десетине милиона су веома млада деца која доживљавају Мајкла као узор. Ово не само да илуструје моћ рок-музике већ и објашњава зашто Америчка педијатријска академија инсистира да родитељи спрече своју децу да гледају MTV чијим програмом доминира секс и насиље. Њихова изјава гласи: "Превише музичких видео-спотова пропагира сексизам, насиље, злостављање, самоубиство и секс". Зашто?

 

4. Научници и музиколози потврђују да музика може имати снажан утицај на наш живот; може нам помоћи при обликoвању и успостављању реда у нашем животу. То можете приметити ако размотрите ваш живот или неког ко је вама близак.

 

5. Једна студија са Станфорд универзитета показује да је музика најраспрострањенији стимуланс који изазива узбуђење код људи (96 одсто у ствари, каже да осете "језу" док слушају музику). Можете ли да се сетите тренутака када је у вама музика побуђивала оваква стања? Коју би сте емоцију повезали са тим узбуђењем? Романтична љубав? Моћ? Религиозно страхопоштовање? Похота? Побуна?

 

6. Да ли се сексуалне поруке које рок-звезде које смо навели саображавају претходно наведеним хришћанским стандардима?

 

7. Колико можете навести рок-група које подржавају хришћанске идеале када је у питању сексуално понашање? Колико њих можете именовати које то не чине? Шта вам то говори?

 

8. Како  би   сте   окарактерисали   ваш   садашњи   став   према музици?

 

9. Прочитајте посланицу Галатима 5:19,20 и уочите седамнаест карактеристика   које обележавају   дела   телесна.   Погледајте   вашу музичку колекцију и преиспитајте ваше омиљене песме. Да ли су неке од седамнаест карактеристика поменуте у вашој музици? Од карактеристика које пронађете у вашој музици, идентификујте оне са којима сте се упустили у личну борбу. На пример, ако је сексуална пожуда нешто што сте чули док сте слушали музику а ви сте се такође у то лично укључили, препознајте то. Будите искрени.

 

10. Примените Еванђеље по Матеју 5: 28; 15:8-20 и Еванђеље по Луки 6:45 на ваше сопствене навике гледања рок и видео-касета.  


 

[1] Vomit бљувотина (нап.прир.)

 

 

ПретходнаНазадСледећа