Ослобађање разорних анђела

 

Палмер није једини који је постао "један од њих". Рок-музика је, доследно идући за Паном, премостила раздаљину између племена Џуџука и модерне цивилизације. За панопоклонике занимали су се Роберт Плант, Дејвид Боуви и Пети Смит. Познати "Стоунс", Брајан Џоунс, провео је доста времена у овом племену, снимајући и касније објављујући албум са њиховом музиком. Наслов албума је био "Брајан Џонс представља свирале мира" ("pipes of реасе" - то јест, сиринкс, Панову фрулу).

Пол Макартни је имао албум са тим насловом - "Свирале мира": на омоту је његова фотографија са гомилом разбацаних инстру-мената, док он у руци држи, наравно, само Панову фрулу.

На свом албуму "Радио Етиопија", Пети Смит, надахнута духом Џуџука - култа, веома отворено говори о музичком рату који је управо у току: "Рокенрол је краљевски рат... Космос је наше бојиште... Гитаре су наше ору-жје... Техничари су - велики ратници... Народ - нежни варвари... Циљ - слобода поседовања кључева петог батаљона и ослобађање страшних и разорних анђела Абадона" (пакла)... Ти демони, војници сатане, кроз рокенрол су често били ослобађани и пуштани у свет, док је маса одушевљено вриштала.

Године 1974. "Цепелини" су основали сопствену музичку кућу "Swan Song" ("Лабудова песма"). Прва плоча коју су објавили била је плоча групе "Pretty Thing под насловом "Нежни торпедо". Историчар бенда, Стивен Дејвис, вели да је албум представљен у току Ноћи вештица у пећинама Чизлхерста... Голе жене стајале су у удубљењима пећина и лежале пред жртвеницима у стилу црне мисе. Стриптизете одевене као часне сестре са себе су збациле црну одећу и остале голе.

Овакво понашање не изненађује кад се зна да је фронтмен групе, Џими Пејџ, најватренији рок-кроулијевац свих времена. Једна од највећих окултистичких књижара, "Еквинокс" ("Равнодневница" - о "равнодневници богова" и наступању "Хорусовог еона" говорио је Кроули, нап. аут.), била је у његовом власништву. Кроули је њему, као и осталим рокерима, био привлачаи зато што је створио магијски систем који обухвата сексуалне ритуале и употребу дрога, као и обреде који нуде магијску моћ. Кенет Ангер је отишао код Пејџа тражећи да му овај компонује музику за филм"Успон Луцифера" и, по Стивену Дејвису, код дотичног нашао "непроцењиву збирку Кроулијевих предмета, књига, првих издања, рукописа, шешира, штапова, слика и одеће у којој је Кроули изводио ритуале".

Љубав према "Великој Звери" ишла је до краја: Пејџ је купио Кроулијеву кућу на обали језера Лох Нес у Шкотској. По Пејџовом допуштењу, кућу је користио познати сатаниста Чарл Пиерс. Један од кућепазитеља виле Боускин је полудео, а други извршио самоубиство. У њој је умро бубњар "Цепелина" Џон Бонем, после чега се бенд распао.

Грејем Боно, који је неким рок-звездама помагао да се пробију, себе је сматрао незаконитим Кроулијевим сином. Један од Бонових бендова звао се "Света магика Алистера Кроулија". Циљ његове музике је, по речима аутора, био помоћ слушаоцима у достизању "виших сила". Боно је, нашавши "више силе", сишао са ума и умро под загонетним околностима

На албуму Дејвида Боувија "Hunky Dory" налази се песма "Живи песак", која говори о Кроулију, и помиње "уроњеност у Кроулијеву иконографију". Хенри Едвард, Боувијев биограф, каже да је овај средином седамдесетих био буквално опседнут Кроулијем. По савету истог свој урин је користио у неким обредима. Коначно, осетивши да је опседнут демонским силама, обратио се егзорцистима да му помогну.

Рокенрола какав данас знамо не би било без "Битлса". На њиховом албуму - прекретници, на "Клубу uсамљених срца наредника Пејпера", налази се велики број ликова људи за које су Џорџ, Џон, Пол и Ринго тврдили да су утицали на њихово стваралаштво. Ту је присутан и лик Алистера Кроулија.

На полеђини једног од својих албума, Џим Морисон је ставио малену Кроулијеву бисту, око које се бенд окупио. Сам он је веровао да су га од детињства обузели духови покојних Индијанаца који су страдали у саобраћној несре-ћи, због чега се занимао за шаманску магију.

Ози Озборн је певао песму "Господин Кроули"; "Celtic Frost" су свој албум посветили "Mega terionu - Великој Звери".

Дерил Хол је признао своју очараност магом XX века: "Око 1974, дипломирао сам окултизам, провео сам седам година бавећи се кабалом, келтском и друидском магијом... Такође сам постао опчињен Алистером Кроулијем, магом из XIX века, који исто тако веровао у све то", изјавио је часопису "Пентхаус" 1987...   

Британска рок-група "Psychic TV", музичка испостава "Храма видовњачке омладине", која наставља Кроулијево дело, свој једанаести албум посветила је овако: "Овај концерт посвећујемо Алексу Сандерсу, који је данас умро, пуном месецу над Белтаном. Он је познат као краљ вештаца. Он је вештичарење и магију после дуге борбе легализовао у Британији. Хоћу да ово запамтите ... АЛИ РАТ СЕ НАСТАВЉА!

Група "Coil", која такође припада овом музичком стилу  величала је хомосексуалност и обожавање Пана. Њихов албум "Анти-христ долази" садржи обредну сатанистичку музику. На плочи је, на латинском и енглеском, утиснуто: "Он долази! Ускоро ћете видети!"

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа