Зависник и Светитељ

 

Неколико година касније један амерички тинејџер рвао се са сопственим животом. Навелико је узимао дроге (кокаин и хероин) и брзо је клизао у пропаст. Нити је имао стабилну породицу нити религиозно васпитање и, мада још увек млад, био је у озбиљној невољи. Једне ноћи, стар и ружан човек појавио се пред њим и рекао: "Ја сам твој пријатељ, и желим да уговорим састанак са тобом, да бисмо се срели". Упутио га је да уђе у кола и вози што брже може низ одређен пут који је имао оштру окуку, а на крају завоја је била гола литица. Младић је учинио као што му је речено, ушао је у кола и возио је путем што је брже могао. Губећи нерве, у последњем тренутку је успео да притисне кочнице и да се окрене. Стигао је кући скрхан.

Две ноћи касније, старац се поново појавио и љутито рекао: "Веома сам разочаран што ниси дошао да се сретнеш са мном. Опет уђи у своја кола и вози што брже можеш и овога пута не притискај кочнице". Младић је имао чудно осећање да мора ово да учини. Опет је сео у кола, возио што је брже могао и овог пута није стао већ је великом брзином наставио проед литице. Кола су била смрскана, али, зачудо, он је прошао само са посекотинама, модрицама и потресом.

Неколико седмица пошто је изашао из болнице, ружни човек се поново појавио и рекао му: "Бесан сам на тебе што се ниси држао нашег договора. Ноћас ћеш ме засигурно срести! Стави дуплу дозу дроге у  твоју иглу." Младић се опет осетио примораним да учини ово и пошто је ушприцао себи ову дозу дошао је у стање коме. Пребацили су га у болницу; лекари су рекли његовима да вероватно неће преживети. И ако случајно преживи остаће у полусвесном стању - вегетативном. Скоро да није било шанси за опоравак.

Међутим, кроз две седмице, младић се пробудио у пуној свести. Рекао је онима око себе да је видео човека који је изгледао попут монаха у сјају. Пришао му је и рекао: "Молио сам се за тебе... Бог ти је дао још једну прилику. Живећеш, али мораш да исправиш свој живот. Иди у Грчку да посетиш мој гроб и одај хвали Господу за твоје спасење. Моје име је Јефрем.

 

 

ПретходнаНазадСледећа