Веном - концерти од 66 минута и 6 секунди

 

Највећи окршај са британским верским организацијама имала је група Веном. Кронос (басиста и певач), Мантас (гитариста) и Абадон (бубњар) не само да су први лансирали блек метал (музички правац у којем су текстови и музика тесно повезани са црном магијом - прим Ј.Ј), већ су и изгледали као да су дошли директно из пакла. Сваку петицију коју би добио од верника Кронос би јавно спаљивао, уз речи: "Ми нисмо ђавоље слуге, већ демони у људском облику - ми признајемо добро, али поштујемо зло!"

Њихови концерти су увек трајали 66 минута и шест секунди, уз обавезно "гутање ватре" и спаљивање инструмената. Ко зна докле би то трајало да групи једног дана није претила озбиљна забрана плоче и наступа. Кронос се тада "покајао", изјавио да је увек био добар верник и духови су се смирили. За разлику од Енглеза, Амери су тај "црномагијски ритуал" изводили много помпезније, гламурозније и театралније. Група Motley Crue постављала је своју бину црвеним плишем на којем је златним концем била извезена "ђавоља звезда", палила црне свеће усред концерта и јавно признала да је сколона свим могућим пороцима.

Од ове четворке католичкој организацији се дизала коса на глави, а посебна револт изазвала је чињеница да је гитариста Мик Марс син свештеника. Читаве хорде попова долазиле су пред хале у којима се одржавао концерт и убеђивала публику да "не иде у ђавољи храм и не слуша сотонине след-бенике". Највећи скандал је настао када су, пред концерт у Сан Дијегу, попови попрскали бину светом водицом. Бенд је побеснео и одбио да изађе на бину јер - "нећемо дозволити никоме да нам намеће своје принципе!" Имајући у виду да би публика највише испаштала због тога Motley Crue су одлучили да ипак одрже концерт, али тек пошто је њихов човек вратио бину у нормално стање.

Speed метал група Slayer написала је најмрачније текстове у историји рокенрола. Дански бенд Mercyful Diamondom, изнео је највећи број људских лобања и животињских костију на сцену. Швеђанину Квoртону, шефу групе Bathory,  никад није дозволио да наступи уживо, јер је саставни део његовог програма било откидање глава слепим мишевима  чинелом, гутање пламена, пробадање срца мачем и растрзање на оригиналној средњовековној справи за мучење.

Било како било, тек, ниједна од ових група није трајно укинута, а  све то прегањање са црквом донело јој је више публицитета него штете. "Нико не може утицати на верско орпедељење једног младог човека! - тврди горе поменути Квортон. - Црна магија, сатанизам и спиритизам нису јавно признати и докле код је тако, нико нас не може осудити за оно што певамо и изводимо на концертима.   Иоле   паметан   човек схватиће да је све ово само велика игра и покушај одгонетања оног непознатог и тајновитог у нама и око нас.

Поштујући свето тројство: секс, дроге и рокенрол, многе групе су, у својим текстовима, описивале властите доживљаје. Докле год је певач то нетазумљиво и брзо певао, дотле се ни родитељи нису узбуђивали. Али оног дана када су стихови могли јасно да се чују са радија...

Не само да сам чула рефрен тврди, у петицији, једна мајка већ сам те бљувотине могла да прочитам и на омоту алнума! Та дугокоса ништарија отворено је позивала моју ћерку на секс, сугеришући јој, кроз песму, да су журке и задње седиште његовог аута једина 'права ствар'!" "Ја бих све те 'забринуте мајке' позвао на један од својих концерата -тврди чувени лисац Дејвид Ли Рот "Када би виделе своје драге ћере како ми бацају гаћице на бину и вешају ми се око струка, покушавајући да ме скину, схватиле би ко ту коме шта предалже!"

Упркос томе, суд је увек спреман да стане на страну родитеља и малолетне деце, па су многе групе оптужене за "неморалне стихове и порнографске спотове". Бендови попут KISS, W.A.S.P. Smashed Gladys, Polson, Ratt, Guns n Roses имају ту "част" да читав ланац америчких продавница одбија да продаје њихове плоче и да посебан Цензорски одбор свако мало "скида" њихове спотове са звучних програма. Рекорд у броју забрањених спотова држи америчка група Helix, која се прва досетила да, у споту "Gimme Your Lovin" прикаже десет потпуно нагих лепотица са избора за "Мис света".

Да би вук био сит и овце на броју, бендови и Удружење родитеља за заштиту деце од опсцености склопили су споразум - сваки албум који садржи голицаве текстове, имаће флуоресцентну налепницу на омоту са натписом: "Упозоравамо! Ова плоча саржи стихове које неки људи сматрају непристојним и неморалним!" Или: "Пажња! Овај албум садржи речник који не одговара појединим слушаоцима!"

Наравно, ту и тамо се омакне понеки сккандал, али лоши момци хеви метала све су ређе на листама оптужених откад су се добри момци рока "повампирили" - Мајкл Џексон предводи уличну банду у споту Ваd, Пит Брнс отворено показује задњицу, Мадона стално кокетира са "чулном еротиком", Џорџ Мајкл шокира јавност спотом "I want your sex, Бој Џорџ улази и излази из затвора због хероика...

И шта још рећи? Данашњи клинци су усмерени на насиље од момента када добију пушку за рођендан и гледају цртане филмове у којима главе лете на све стране. Данашње клинке схватају да је плавуша са огромним грудима прототип женске лепоте, јер је срећу у свим новинама које тата крије испод кревета. Бенд који им све то отпева и, на известан начин, прикаже на концертима, за њих је само једна обична велика забава...

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа