Туча

 

До дана данашњег остало је непознато шта је заправо требало да представља улога приписана Анђелима пакла.   Филм их приказује само како образују прилично лабав кордон око бине - да би сиречили обожаваоце да се стуште на извођаче - и систематски се напијају. И од самог почетка концерта, много пре него што су се Стоунси појавили на сцени, почело је насиље. На снимцима се јасно види како Анђели млате народ ојачаним билијарским штаповима. Преко разгласа су упућивали све учесталији патетични позив обожаваоцима да "престану да једни другима наносе повреде". Остали позиви били су упућивани лекарима. Око бине су непрестано избијале туче и музика је непрестано прекидана. У једном тренутку, на бини се истовремено нашло око две стотине људи. Туча која се водила око бине пренела се и на њу. Члан групе Џеферсон Ерплејн је од једног Анђела добио ударац у лице, који га је оставио у несвести.

Стоунси се нису појавили све до мрака. Када су коначно изашли на бину, Мик Џегер је деловао прилично узнемирено. Његове прве речи упућене гомили биле су да "ови у првим редовима мало смире хормоне..." Мада су могли да се одлуче и за неку другу, почели су баш пес-мом "Наклоност према ђаволу".

У том моменту избија туча у првим редовима гомиле и Џегер престаје да пева. Остали чланови групе настављају готово очајнички да свирају, као да не знају шта би друго могли да ураде, док се туча претвара у масовку и Анђели пакла се пењу на бину. Џегер потом тражи од Кита Ричардса да престане да свира. Ричардс нагло ућуткује своју ги-тару и Џегер избезумљено апелује да се сви смире:

"Хеј! Хеј! Народе, сестре, браћо и сестре, браћо и сестре, 'ајде, свима говорим, о'ладите мало! Знам! Овде сам! 'Ајде средите се, 'ајде, у реду... Јесмо ли се о'ладили?"

И док се метеж лагано утишава, он додаје, с кратким, нервозним смехом, да се "нешто врло чудно дешава кад год започнемо ову песму".

Стоунси почињу са "Наклоношћу према ђаволу", поново од почетка. Овај пут успевају нешто мало и да отпевају пре него што је тамо негде ван домашаја камере опет започела гужва. Џегер и бенд настављају, али се Кит Ричардс окреће у правцу из којег се чује бука, изгледајући озбиљно забринут. У гомили почиње борба прса у прса. Џегер наставља да пева и скакуће по бини још који тренутак, али га онда зауставља један Анђео пакла који му журно прилази и шапуће му нешто на ухо. Џегеро&о лице се опушта и одједном делује испијено и збуњено. Неодлучно почиње поново да игра, али онда нагло стаје, блудећи погледом по гомили с изразом беспомоћности на лицу. Јасно је да је сас-вим изгубио контролу над својом публиком и да нема појма шта да ради. Остали Стоунси покушавају да започну другу нумеру док Џегер, у ритму музике, мрмља у микрофон умирујуће речи. Потом све стаје, док група Анђела износи бесвесног човека из гомиле.

"Људи!" позива Џегер. "Ко се овде бије и због чега? Зашто се бијемо? Зашто се бијемо? Не желимо да се бијемо. 'Ајде! Ко то хоће да се бије? На свим другим концертима је било супер!"

И у том тренутку је Киту Ричардсу очигледно свега доста. Јасно му је да филозофска прегањања са браћом неће бити довољна. Граби Џегеров микрофон и, љутито показујући на некога у гомили, праска:

"Погледајте! Онај тип тамо! Ако не престане, човече...! Слушајте! Или ови одмах престају, или ми више не свирамо!"

Новинар који је касније описивао тај призор, учинио је то овако: "Док је Џегер осећао да је изгубио контролу и апеловао на смиривање страсти, Ричардс је знао да су, уколико буду оклевали или покушали да уразуме гомилу која дивља, изгубљени. Стуштио се до микрофона, упро прстом право на Анђела пакла који је пребијао недужног члана публике и повикао..."

Док се преко разгласа чуло све више захтева за лекарске интервенције, Џегер поново долази до свог микрофона и упућује још један очајнички позов:

"Појма немам шта се ово догађа, и ко шта ради, ово је општа гужва и туча. Све што могу да тражим од тебе, Сан Франциско, јесте да пустиш да цела ова ствар буде оно што је и требало да буде, најлепше вече целе ове зиме, знате, и стварно смо... Немојте да сад зај ствар, хајде да се заједно потрудимо. Све што могу то је да вас молим, да вас преклињем, да будемо заједно. Можете ви то! Имате снаге за то! Сви! Анђели пакла! Сви! Останимо заједно. Знате, ако смо као једно... Покажимо да смо сви једно!"

Док се поново ствара привид каквог-таквог реда, Стоунси за-почињу "Под мојом влашћу" (Under My Thumb). Успевају да отпевају неколико стихова. Гледајући нервозно лево од себе, Џегер је управо отпевао и поновио речи "Молим се да је то у реду", када се гомила зата-ласала. Одједном се око једног младог Црнца у светломаслинастом оделу ствара слободан простор, и види се како га један од Анђела пакла двапут удара по лицу. Младићева девојка - плавуша у белој хекланој блузи и црној мини сукњу - вришти. Остали Анђели се бацају на мла-дића и одвлаче га на леву страну, ван домашаја камера. Већина околних посматрача се и не помера, или несвесна онога што се догађа, или па-ралисана тиме. Стоунсима је са бине тај инцидент деловао само као још једно гушање. Џегер, међутим, губи стрпљење, престаје да пева и урла:

"Човече, ако они лудаци не престану да млате народ, ми кидамо одавде... нека их неко уклони...!"

Почиње општа повика да неко има пиштољ. Ту се, међутим, филм нагло прекида и тек у монтажи, где је све гледано кадар по кадар у крупном плану, видело се шта се десило. Јасно је могло да се види како један Анђео пакла замахује ножем.

Несвесни да је пред њима почињено убиство, Стоунси настављају да певају, почињу - опет "тактичан" избор - "Уличног борца". Док су они били на бини, остали бендови су, правом ратном операцијом, евакуисани хеликоптерима. Стоунси су свирали још скоро цео сат. Тек касније су схватили шта се десило. Поред несрећника убијеног пред камерама, у Алтамонту су се угасила још три живота.

Такође, родило се четворо деце.

 

 

ПретходнаНазадСледећа