Присли: почетак побуне?

 

По повратку из војске, Елвиса увек чува дванаест (!) телохранитеља. Он живи засебно, троши паре, купује кадилаке. Каријеру наставља снимајући бесадржајне, али веома гледане рок-филмове, и сада је национална величина.

Френк Синатра, дојучерашњи непријатељ рока, 1960. пева с њим у Мајамију. После паузе, појављује се поново 1968, и када се завршио ТВ-шоу, стиже му 60.000 писама. На његове концерте идолопоколоници хрле одасвуд, чак из Јапана. Иако је Елвис остарио, хистерија се наставља: чак и жене у годинама у току концерта на бину бацају своје доње рубље, доказујући му своју "оданост".

Године 1970. председник САД Никсон прима Елвиса у Белој кући и уручује му плакету почасног агента уреда за борбу против наркоманије (да иронија буде већа, Елвис се дрогирао.) Године 1973. његов концерт на Хавајима прати 500 милиона људи (преко телевизије, наравно). Пошто се развео са првом женом, непрестано блудничи, углавном са много млађим девојкама.

Умире августа 1977. у Мемфису. Много дроге, много таблета (највише) "за живце"). 17. августа 1977. председник САД Џими Картер се обраћа нацији поводом смрти рок-певача: "Смрт Елвиса Прислија лишила је нашу земљу човека од великог значаја. Био је јединствен и непоновљив. Његова музика и личност коренито су променили гледишта америчке културе".

На сахрани, 18. августа, у Мемфису, присутно је неколико стотина хиљада људи. Погребна поворка је дуга око 15 километара. Шеснаест кадилака, три хиљаде венаца, стаза прекривена цвећем, маузолеј... Продавало се све везано за њега, чак и суво лишће из виле Грејсленд у којој је живео. Тридесетак биографија је написано и објављено у најкраћем могућем року. Појавило се вино "Увек Елвис" по цени од четири долара за боцу.

Комерцијални резултати Прислијеве делатности су били: 800 милиона продатих плоча, тридесеттри филма, 62 милона обожавалаца (званично регистрованих 1977). Имао је пет приватних авиона, од којих је један, "Конвајер 880", поседовао 90 места, спаваћу собу, водени кревет, купатило са позлаћеним славинама, видео и HI-FI студио, телефон који му је омогућавао везу са целим светом.

 

 

ПретходнаНазадСледећа