Манипулисање човековом свешћу и феномен "отворене личности"

 

Али да ли је то заиста тако, да ли се заиста може свешћу једног човека или другог духа деловати на психу другог човека кроз његову подсвест? Није ли ова наша тврдња последица сујеверја које одавно постоји у народу, сујеверја заснованог на бајкама о вештицама, чаробњацима, кућним и шумским духовима и сл.?

То да је на човека могуће дејствовати на нивоу подсвести и утицати на његово понашање, начин мишљења и поглед на свет, данас више не изазива никакве сумње. То је реалност нашег доба. Ево шта пишу у Руском медицинском часопису (бр. 1, 1995. г. - с. 31) И. В. Смирнов и Ј. В. Безносјук: Данас је изузетно велики проблем постала презасићеност психолошког простора човека и друштва у целини информацијама, презасићеност која је достигла критичну тачку иза које постаје реално управљање и манипулисање субјективним човековим осећањем, расположењем, понашањем и укупном сликом света прилИком ширења информација, а уз коришћење техничких средстава и поступака који омогућавају да се остварује информативни утицај на несвесном нивоу..." Ниво биолошке еволуције и особине чулних органа не дозвољавају човеку да контролише несвесне техногене информационе утицаје. Део информација при томе може остати ван контроле свести, али може бити опажен од стране мозга и психе, што мења човеково стање и понашање мимо његове воље и жеље". (Тамо, с. 30). Они такође истичу да су тенденције коришћења различитих психотехничких поступака у последње време нагло ојачале. Оне носе ауто- и хетеросугестивни карактер, како непосредан (телевизијске сеансе А. Кашпировског), тако и маскиран различитим магијским представама (на пример, телевизијске сеансе А. Чумака представљају варијанте шаманизма и чаробњаштва).

Својевремено је Адолф Хитлер створио специјалан одред од Хиндуса покушавајући да искористи њихове екстрасензорне способности у војне сврхе ради утицаја на противнике.

Ј. А. Фомин сматра да се у последње време јавља све више и више субјеката који поседују екстрасензорне способности. У вези са тим, сматра он, настаје опасност појаве тзв. отворене личности". Суштина те појаве се састоји у томе да знатан део друштва постаје незаштићен од утицаја појединих личности или скупина лица која поседују развијене екстрасензорне могућности. Ово ствара опасност настајања друштва које се састоји од покорне и безвољне гомиле којом управљају суперличности.[1]

Да је то могуће, показала нам је историја. И. В. Смирнов и Ј. В. Безносјук сматрају да као пример за то могу да послуже релативно брзе психичке модификације читавих народа под утицајем вирулентних" идеја (тј. идеја снажних по свом дејству) вођа типа Хитлера и Стаљина. У наше време овакве структуре се већ појављују у нашој земљи у виду колонија тоталитарних секти. Чланови ових колонија (Бело братство, Аум Сенрикјо, секта лажног Христа Висариона, Богородичин центар) постају биороботи, зомбији којима управљају снажне личности са развијеним екстрасензорним способностима. Ови биороботи или зомбији спремни су да изврше било које наређење свог господара. Претпоставља се да су чланови Висарионове секте кодирани на тај начин да на уговорени знак, или кључ, који може бити било која реч или фраза емитована преко радија или телевизије, могу одмах да појуре у Минусинск или друго неко место и одбране свог господара од могуће опасности.

Већ смо истакли да су чланови тоталитарних секти по правилу прошли кроз одушевљење окултизмом. То је учинило њихову психу веома хипнабилном, и зато и није чудо што се они брзо покоравају хипнотичкој сугестији, или зомбирању, од стране руководилаца секти или њихових апостола". Специјална дијета, колективно читање или певање молитава, изговарање мантри, слушање кодиране музике или проповеди, довршавају њихово зомбирање и претварање у биороботе.

Навешћемо неколико примера који илуструју докле може доћи зомбираност" чланова Висарионове секте. Пред нама је неколико писама које је примио Комитет за заштиту омладине од тоталитарних секти.

 

1. Писмо пострадале О.

 

Моја жена И. О. је члан секте Следбеници Висариона" и спрема се да отпутује са четворогодишњом ћерком у град Минусинск где се налази њихова заједница. Читавих годину дана она је активни члан ове секте, шири њену литературу и летке. Увукла је у секту своју сестру од тетке и њено дете; сестра је отишла у Минусинск и већ пола године живи тамо. Оне су превариле своје најближе сроднике, продале стан, а новац су предале заједници.

Молим да се покрене кривични поступак против људи који су увукли моју жену у секту и против вођа секте, као и да се предузму све мере
ради забране ове секте.                                           

 

М. О. 07.06.95. г.

 

2. Писмо пострадале Л.

 

Моја ћерка је заједно са десетогодишњом унуком потпала под утицај Висарионове секте.

Моја кћерка Т. С. Л. пре неколико година се упознала са сусетком В. која живи поред наше викендице. Најпре су то биле међусобне размене искуства о одржавању баште. Затим је В. открила своје способности екстрасенса и почела је да лечи" моју кћерку. Постепено је контакт В. са мојом кћерком стекао чвршћи и приснији карактер, и њихово општење се наставило и у граду. Моја кћерка је са унуком почела да нестаје некуда и да се враћа после поноћи. Често сам је тражила телефонирајући свим познаницима, нервирала сам се и патила, али то њу нимало није дирало. Од 1993. године почела је упорно да се противи томе да се појављујем на имању и у викендици. Када сам ипак дошла, имале смо разговор из којег сам сазнала да је В. увела моју ћерку и десетогодишњу унуку у Висарионову секту. Након познанства са В. и боравка у секти моја кћерка се потпуно променила.

Читав живот сам сама подизала и гајила своје две кћерке, веома сам много радила без одмора, омогућила сам обема да стекну највише образовање, купила сам на кредит трособан стан који сам отплаћивала 20 година. Године 1989. морала сам да пређем код својих рођених тетака да бих их неговала, зато што су биле саме, старе и болесне. Као резултат тога моја кћерка је заједно са унуком остала у трособном стану, а ја сам почела да живим са својим теткама.

У пролеће 1994. године у 84-ој години живота је умрла моја последња тетка, а кћерка је остала да живи са унуком у трособном стану. Одузевши ми на превару кључеве од тог стана, није хтела да ми их врати и у априлу ми је саопштила да је стан продала и сав новац дала Висарионовој секти. Истога дана је заједно са В. одлетела у Минусинск, оставивши своју десетогодишњу кћерку код туђих људи, одвојивши је од школе, а што је најгоре - моја десетогодишња унука је изгубила стан и све до данас се потуца по туђим становима код туђих људи у очекивању да отпутује у Минусинск, где јој је мајка наводно купила неки стан у којем, како сам сазнала, у последње време живи 15 људи који спавају на поду у нехигијенским условима, тако да су добили вашке.

Чланови секте потпуно одбацују било какву медицинску помоћ и кажу да се вашке појављују од рђавих мисли, а да трудноћа ишчезава сама од себе. У такве тешке и нехигијенске услове моја кћерка се спрема да одведе десетогодишње дете.

Као мајка и бака не могу са тим да се помирим, али не знам шта да радим. Моји покушаји да било шта променим нису имали никаквог успеха.

Моја кћерка се променила, постала је сурова и безобзирна према мени и својој сестри. Моје молбе и сузе је уопште не дирају. Она ме не чује.

Одузевши стан, секта сада приморава моју ћерку да прода кућу са баштом, кућу коју сам ја лично сазидала за целу породицу од позајмице коју сам узела у банци као жртва блокаде Лењинграда за време Другог светског рата, од ствари и књига које сам продавала, одричући се свега - одмора и здравља, да би кћерка и унука имале могућност да гаје своје поврће и воће, и да би унука лети живела у викендици. Сам новац од продаје те куће и баште такође ће отићи секти.

Висарионова секта ми је узела оно најдраже - кћерку и унуку, разорила ми је породицу, оставила ме је усамљену... и што је најважније - залудела је моју кћерку и унуку које не знају шта чине.

 

3. Писмо пострадалог С. Ш.

 

У мојој породици се догодила несрећа, наиме, моја супруга и двоје малолетне деце (девојчице) свега једанпут су отишле на Висарионову видео-проповед. После тога она је престала да храни децу нормалном храном и давала им је да једу само овас и пшеничне клице (све у сировом стању, самлевши их у машини за млевење меса). Након неколико дана чланови ове организације су их упутили у град Минусинск Краснојарског краја, тобоже ради новог срећног живота. Упитавши преко телефона једног од агитатора ове тоталитарне Висарионове секте, ради чега они тамо маме људе, добио сам овакав одговор: Ради стварања новог друштва и продужетка људског рода који ће живети само у 21. веку. Ионако ће ускоро бити крај света и нећемо дисати на плућа, већ кроз кожу, и прећи ћемо у пету димензију".

Већ четири месеца не могу да учествујем у васпитању своје деце, тим пре што ове године она треба да пођу у школу.

Нисам стручњак у области религије и медицине, али сматрам да оно што се догодило мојој супрузи јесте кодирање одређеног дела мозга и убацивање у њега неких информација. Деловање ове секте сматрам изругивањем над личношћу и гажењем људских права.

У овом тренутку супруга и деца се налазе у тајги и не знам шта је с њима. Бринући се за здравље и живот деце, молим Вас да предузмете неке мере за забрану ове секте. Помозите ми да пронађем децу!

 

29.11. 1994. г.

 

4. У писму жене Ј. Ш. каже се да је њена кћерка С. била увучена у Висарионову секту пре две године након што је слушала његову проповед и ускоро је после тога отишла у Минусинск, не рекавши ништа о томе родитељима. И премда је периодично долазила у родни град, никакву везу с најближима није одржавала. Отац је отишао у Минусинск да је тражи, али од ње није било ни трага ни гласа. Он то није могао да преживи, погодила га је мождана кап и умро је. Ускоро је од туге умро и њен брат. Од њега су скривали њену везу с Висарионовом сектом, јер је био срчани болесник. Али када је сазнао све, као и узрок очеве смрти, није издржао и умро је од инфаркта миокарда.

Ј. Ш. је истакла да се, након што је повезала свој живот са сектом, кћерка нагло променила: по занимању је била музичар, а онда је прекинула с наступима, престала је да иде у позориште и на концерте, почела је да одбија храну, престала је да контактира са родитељима и блиским људима, а затим је потпуно нестала.

Ето какве страшне трагедије се одигравају у породицама људи који су повезали свој живот с тоталитарним сектама. Скреће пажњу веза тоталитарних секти и њихових руководилаца са окултним силама. Висарион - Сергеј Тороп - почео је своју делатност управо од окултних контаката с тзв. вишим разумом". Сваком хришћанину је јасно какав је то виши разум". И потпуно су у праву И. В. Смирнов и Ј. В. Безносјук, сарадници катедре психијатрије Московске медицинске академије И. М. Сеченов", који су изнели могућност моменталне модификације (тј. промене) психе путем увођења програма који свест не опажа приликом аудиовизуелног давања информација.

Други пример подсвесног утицаја информације која кодира човекову психу је признање Боба Коена, сарадника Корпуса мира у Индији који је примио учење Кришнина свест". У својој књизи Савршена питања. Савршени одговори" коју у Русији шире следбеници ове егзотичне тоталитарне секте и коју је 1991. године у Петрограду издао издавачки центар Реверс" у тиражу од 500 000 примерака (!), он отворено признаје чињеницу кодирања мантре Харе Кришна. Он пише: Први пут сам чуо мантру Харе Кришна крајем 1968. године на Гринвич Вилиџу у Њујорку. Певање је било заносно и стварало је осећање спокоја и пријатности. Мантра ми се урезала у памћење. Касније су ми објаснили да је тада било посејано трансцендентно семе које на крају крајева треба да донесе плод љубави према Богу" (с. 5).

У овом Коеновом признању није тешко приметити кодирајуће дејство мантре на човекову подсвест: Мантра ми се урезала у памћење... тада је било посејано трансцендентно семе (тј. супротно физичком, духовно)" Управо га је кодирајуће дејство ове мантре касније и навело на лако и брзо прихватање учења Кришнина свест".

И. В. Смирнов и Ј. В. Безносјук пишу да техничка основа аудиокорекције психе на подсвесном нивоу јесу средства делта-модулације и спектралне модулације говорног сигнала. При томе се формула сугестије подвргава таквој преради, да постаје недоступна човековој свести. Оваква информација ипак доспева у мозак и тамо се помоћу неутропсихофизичких механизама декодира, вршећи снажно коректирајуће дејство на човекову психу.

Већ смо поменули да Висарионове аудио-проповеди имају елементе хипнотичке сугестије. Сасвим је могуће да и његове видео-проповеди такође имају кодирајућу информацију. Тиме се и могу објаснити поменути примери тако брзе метаморфозе у свести људи који су слушали Висарионове проповеди. Аналогна метаморфоза се догодила и са свешћу Боба Коена док је слушао енкодиране мантре.

Али вратимо се опет чланку И. В. Смирнова и Ј. В. Безносјука. Они сматрају да психотехнологије које делују на човекову подсвест могу бити корисне приликом лечења човекових психичких и соматских (телесних) болести. Психотехнологије су суштински нова етапа развоја науке и технике и омогућавају да се одреде узроци многих поремећаја психе и соматских обољења, као и да се врши немедицинска корекција здравља. Све резервне могућности и способности било којег човека почињу да се развијају и да се усавршавају у жељеном правцу" (с. 33).

Али какве су то психотехнологије? То је опет иста она хипноза, различите врсте сугестије, кодирање, рачунајући ту и кодирање уз помоћ аудио- и видеоутицаја, компјутерских програма и сл., тј. исти они окултни методи деловања на човекову психу. Они такође сматрају да средства акустичке психокорекције могу бити корисна за време елементарних непогода или приликом ликвидације њихових последица (на пример, масовне панике)" (тамо). Али све је то ипак сврсисходно управљање човековом психом. Не треба бити велики прозорљивац да би се схватило да се у том случају ствара велика саблазан психотронског деловања на људе и управљања масама људи ради користољубивих и себичних циљева.

Ми данас с негодовањем устајемо против варварског метода лечења психичких болесника, као што је хируршко исецање чеоних делова мозга, које претвара људе у послушне, дресиране животиње. Али зар овакво психотронско деловање такође неће учинити људе послушним стадом којим може манипулисати како ко хоће? И. В. Смирнов и Ј. В. Безносјук су веома озбиљни и поштовани научници, али, нажалост, ово њихово мишљење се не може сматрати исправним са етичке и хришћанске тачке гледишта. Осим тога, већ знамо до каквих последица може довести насилно деловање на људску подсвест.

Не би ли било боље призивати духовно оријентисаном лечењу, заснованом на хришћанским тајнама и љубави?

У данашње време се не сме призивати окултним (отвореним и техногеним, макар и са добрим циљевима) дејствима на људе, већ методима одбране од тих дејстава. Треба објашњавати штету свих окултних утицаја на човека - на његово психичко и соматско здравље, као и њихову социјалну и политичку опасност. Али постоје ли такви методи заштите?

У данашње време нерелигиозни или неуцрквењени човек практично је отворен за дејство туђе воље. Штавише, екстрасенси и врачеви све чине да би лишили човека заштитне психолошке баријере. Својевремено, када су се одржавале телевизијске сеансе А. Кашпировског, многи научници су упозоравали да ће његови наступи знатно повећати степен хипнотичке подложности становништва земље и да ће то довести до страшних психолошких и политичких последица. Ето, сада видимо да су ове прогнозе биле тачне.

Људи веома брзо прихватају свакојака помодна учења, брзо доспевају у мреже егзотичних секти, брзо почињу да верују у ванземаљце или летеће тањире, у сеобу душа, у свакојака астролошка и политичка предсказања, верују свакаквим политичким и комерцијалним протувама, непромишљено улажу свој новац у веома сумњиве акције, предузећа и банке. То говори да је подложност људи сугестији нагло повећана.

Велики кодирајући утицај на психу и понашање људи поседују телевизија, масовни медији, савремена музика. Већ одавно више није тајна да многе грамофонске плоче на којима су снимљени концерти рок-група, носе сатанске кодове. Постоје незванични подаци који доказују да се врши кодирање неких страних телевизијских серија.

Одсуство духовне заштите, снажна духовна агресија против наших грађана, широка мрежа окултних школа, окултних учења и отворених сатанских утицаја - од сатанских црних миса до ритуалних убистава хришћана - све је то постало могуће због оног духовног вакуума који се стварао преко 70 година у нашој земљи.


 

[1] Фомин /А. Энциклопедия аномальних явлений. М.: Импульс, 1993. С. ПО.

 

 

 

< ^ >