Православни" окултисти

 

Како објаснити то да се неки окултисти који се у суштини баве демонским послом, често прерушавају у рухо православних"? Ту може бити неколико узрока.

Прво, у наше духовно непросвећено време многи од оних који почињу да се баве екстрасензориком, биоенергетиком и лечењем", немају никакву представу о томе шта се налази у основи тих излечења", какве духовне силе ту дејствују. То се нарочито тиче лекара. Школовање лекара протиче у изразито материјалистичком духу. Уфологија, палеокосмонаутика, астрологија, развијају се унутар науке, а однос према науци код нас је пун поштовања. Чак и они који почињу да се баве магијом и врачањем, у почетку нису свесни с каквим силама долазе у додир.

На тај начин, узрок бављења окултизмом може се означити као незнање. Зато неретко окултним радњама прибегавају људи који себе искрено сматрају верницима, па чак и православнима. Навешћу пример. Жена од 45 година, Г. В. од младости се бави лечењем" рукама, речју и водом. Овај дар" се појавио код ње спонтано, а себе сматра верницом од детињства. Редовно иде у цркву, исповеда се, причешћује се, али о свом исцелитељству" никада није говорила свештенику. У децембру 1994. године завршила је школу Помози себи - клуб Сатурн", где су је научили да се укључује у белу струју". Постала је контактор". Везали су је за дух Николе Угодника". Мисаони глас неретко је буди ноћу и говори јој: Устани, узми оловку и пиши". Протиче бујица мисли и она аутоматски пише (аутоматско писмо). При томе може да чита Оче наш". Према питањима вере односи се чисто традиционално. Везу успоставља увек са духом св. Николе Угодника". Православном хришћанину је одмах јасна светогрдност овакве везе". Друго, исто то духовно необразовање доводи често до расплинутости појмова вера", хришћанство", православље" и у том случају верник" не види разлику између православља и псеудорелигиозних учења, те му је сасвим свеједно како ће себе звати. Али пошто се Русија традиционално сматра православном земљом, он себе назива православним, иако се бави окултизмом.

Треће, ради се о свесној обмани и сврсисходном коришћењу православне симболике ради привлачења верника (нарочито слабих верника и непросвећених људи). То је својеврсна реклама свог предузећа". Навешћемо овакав пример.

Пред нама је књига : Московска академија хришћанске народне медицине. Николај Федоренко. Исцељење душе и тела. Москва, 1994."

Ова књига је очигледно окултна, иако је аутор убраја у хришћанску народну медицину". У првом делу књиге сакупљене су многобројне хришћанске молитве које се читају поводом неког бола или болести: за главобољу, за очи, за стомак, килу, кашаљ и сл. Молитве разним свецима су усклађене са неопаганством у магијске сврхе ради магијског излечења не болести, већ овог или оног симптома болести.

На страни 89 се каже: Молитва је обраћање свештеника или самог верника Богу и вишим силама с молбом да му пошаљу добро и спрече зло. Њени извори сежу у прастара времена, у време вере наших далеких предака у магијску моћ речи.

Повреда и посекотина, зубобоља и бол у крстима, брадавица или гнојни чир (терминологија аутора књиге Федоренка!) и још много тога - за сваку од ових болести, немоћи и физичких недостатака, постојала су одговарајућа лековита средства. Једна од њих су молитве и лековита бајања". У другом делу књиге се наводе пагански магијски поступци лечења који апсолутно немају ничег заједничког с православљем.

И голим оком се види да се овде ради о грубом незнању и саморекламирању, а одсуство знања медицине спаја се с неопаганством, магијом и чаробњаштвом. Јасно је да с православљем овакво лечење има исти онакав однос као и са званичном медицином, али је, упркос томе, организована тзв. Московска православна академија народног и духовног лечења - Федоренко", где слушаоце за новац обучавају лечењу бајањем и методима народног видарства.

Просудите и сами, драги читаоци, о каквом је православљу" ту реч! Али та академија" постоји, прима на обуку оне који желе да успоставе додир с паганством, и то под маском православља, узима новац за обучавање, нуди смештај. Али на каквог потрошача рачуна ова академија? Сваки православни хришћанин ће речи да не рачуна на њега!

Сетимо се речи Исуса Христа из Еванђеља по Матеју:

... Не може дрво добро плодове зле рађати, ни дрво зло плодове добре рађати... И тако, дакле, по плодовима њиховим познаћете их. Неће сваки који ми говори: Господе, Господе, ући у царство небеско; но који твори вољу Оца мојега који је на небесима. Многи ће ми рећи у онај дан: Господе, Господе, нисмо ли у име Твоје пророковали (предсказивачи, видовњаци - ј. А.) и Твојим именом демоне изгонили (исцелитељи, екстрасенси - ј. А.), и Твојим именом чудеса многа творили? (на пример, врач Ј. Лонго је подигао умрлог, што је било преношено преко телевизије - ј. А.). И тада ћу им јавно казати: никад вас нисам знао; идите од мене ви који чините безакоње" (7,18-23).

Дакле, нека вас не збуњује то што неки екстрасенси и магији, исцелитељи" користе православну симболику и чак шаљу људе да се крсте. Јер саблазнити крштенога демону је далеко пријатније, него некрштенога. У томе се испољава истинска сатанска злонамерност.

 

 

 

< ^ >