Астрологија и магија у светлости Православног учења

 

Увод

 

Када нестаје вера, њено место заузима сујеверје. Људска душа у том погледу не трпи празнину. Створен по образу Божијем (Пост. 1,27), човек је исконски усмерен свом Творцу. Када пак он губи Бога у свом срцу, настали вакуум захтева да буде испуњен и човек лако прихвата сурогате које му нуди свет око њега.

Ето зашто у наше нерелигиозно и еклектично време тако широко су заступљена, рекло би се одавно већ заборављена, струјања окултних наука. Астрологија, хиромантија, магија, феномен НЛО (дошљаци из космоса), екстрасенси, култ источњачких религија - све то обузима умове милиона људи. Одсуство чврсте хришћанске вере, одсуство знања и разумевања суштине окултизма и источњачких религија, као и њихова активна и широка пропаганда од стране одређених снага, обезбеђује успех окултизма и у савременом друштву.

Нарочито снажно интересовање у данашње време код људи изазива таква подврста окултних наука као што је астрологија. Покривена ореолом тајанствености и фантастичности, она мами човека могућношћу да сазна своју судбину, да спозна себе, да завири у будућност. Мало ко размишља о њеном пореклу и о суштини, то одлази у сенку, рекло би се, велике древне мудрости која нам омогућава да предвидимо будућност. Али, као што је познато, да бисмо препознали плод, треба да се обратимо дрвету које га доноси, јер се споља привлачна јагода често показује отровном. Обратимо се и ми историји порекла астрологије.

 

<  ^  >