Закључак

 

Ако се код човека потчињеног страстима, маловерног, духовно неискусног, или чак некрштеног појаве било какви натприродни дарови они су погубни за њега. Зато што могу у њему учврстити гордост, таштину, умишљеност, што је духовна смрт.

По мишљењу светог Игњатија Брјанчанинова, истинити праведници не само да не желе да буду чудотворци, него и када им се дарује да творе чуда они тај дар одбијају. Не само не да га желе пред очима других људи, него и у себи, у тајности свог срца. Један од светих Отаца који се одликовао чистотом добио је благодаћу Божијом дар да видовито прониче у душе оних који код њега долазе, али је молио Бога, просећи и своје пријатеље да се моле за исто, да му тај дар буде одузет. Ако су неки од светих и прихватали дарове, прихватали су их или по нужности или по својој простосрдачности; други су их прихватали по заповести божанског Духа који је деловао у њима, а нипошто случајно и без разлога..."

Зато, драги моји, не журите да се радујете ако вам се појави ова или она екстрасензорна способност. Не бацајте се безглаво у исцелитељство. Чак и ако су ти дарови настали услед ваших природних способности, не заносите се њима, будите опрезни, памтећи да ваш противник, ђаво иде као пав који риче и тражи кош да прождере. Противите му се, чврсти у вери (1. Пт. 5,8-9). Запамтите да ниједно натприродно енергетско деловање не остаје непримећено у духовном свету, већ привлачи ономе који га је произвео будну пажњу нечистих духова који од тог тренутка на све могуће начине покушавају да га потчине свом утицају. За човека који није упознат с духовним светом, као и за човека страсног и незаштићеног вером, постом и молитвом, то је пропаст. Зато, браћо моја, идите опробаним царским путем Светих Отаца, путем смирења, трпљења, љубави, поста и молитве. Јер само онај може добити благодат духоносних дарова и њима служити људима ко се Христа ради одрекне себе, своје самодовољности, ко се одрекне природних и демонских дарова који распаљују ту самодовољност и ко буде тражио Христа на црквеном путу покајања и молитве. Схватам да овај чланак тешко да ће убедити многе екстрасенсе да оставе свој посао и да не иду том странпутицом која води у сигурну пропаст. Саблазан је сувише велика. Ти си изабраник, ти ниси као остали, теби је поверена мисија помагања и спасења страдајућег човечанства. Иди, труди се, такав је твој виши задатак" - нашаптава нам лукави демон, ласкајући нашем самољубљу. Заборављамо, међутим, како су уска врата и тесан пут што воде у живот (Мт. 7,14), и да тај пут чине смирење и крст борбе против страсти. То је пут где не чекамо дарове и не желимо их, већ тражимо само Бога и вољу Његову.

 

<  ^  >