Историја порекла НЛО

 

За НЛО се знало још у далекој прошлости. Тако је, на пример, на санскрту (древном индијском језику који је био у употреби око другог хиљадулећа пре нове ере) реч бхаш која значи демон, истовремено имала значење светлећи1, то јест, демони су се очигледно и често јављали у виду светлећих објеката (у савременом жаргону то би били НЛО).

У древном санскртском рукопису Санаратана Сутрадхара читамо следећи опис НЛО: Узлећући, кола су се одмах претварала у бисер на небу". Уз помоћ таквих кола, житељи могу да се подижу у ваздух, а небески житељи да се спуштају на земљу".

У древном индијском епу Махабхарата може се прочитати чак о неким техничким појединостима НЛО: Летеће машине имале су сферни облик и кретале су се по ваздуху...".

У древним кинеским летописима говори се о императору Хуан-дију који је владао у 26. веку пре Христа, у басену реке Хоанг-хо. Према предању Хуан-ди и његови помоћници доспели су с Неба, император је имао кола која су као змај могла да лете по небу, да постају тешка и лака, да стоје у месту и крећу се".

У опису ратних похода Александра Македонског постоје сведочанства о постојању НЛО који су пратили војску. Тако је за време преласка његове војске преко Тигра и Еуфрата био начињен запис о посматрању летећег објекта, једног од оних којима је Аристотел дао назив летећи дискови".

У време процвата хришћанства сведочанства о појавама НЛО нестају. Тек појединачну алузију на њихово постојање можемо наћи у Вологодско-Пермском летопису из 16. века: Те године би знамење велико: на небу три сунца на Истоку, а четири на небу на Западу, а посред неба као месец велики, попут дуге стајаху знамења од јутра до поднева". Неки аутори тумаче то место као појаву НЛО у 16. веку.

Даља саопштења о НЛО овог пута у већем броју појавила су се средином 19. века, а у годинама Другог светског рата, појављује се читава маса документарних сведочанстава о правој најезди НЛО на земљу. Навешћемо само нека од њих.

 

<  ^  >