Филаделфијска црква и синагога сатане

 

У посланици Филаделфијцима Господ Исус Христос ове храбри строгим одзивом ο онима који су у јудејству (који ће, како треба претпоставити, и како се то сада у стварности догађа - у то време нарочито угњетавати хришћане), називајући их "синагогом сатане". Управо тако на грчком језику (на којем је, као што је познато, била и написана Апокалипса у оригиналу) треба читати израз који стоји на том месту и који је преведен на словенски језик као сонмишче сатанино, а на руски као "сатанска зборница" (видети: Отк. З,9; исти такав израз стоји у Отк.2,9).[1] Овај назив показује да су јудаисти (лажни Јудејци), народ који је осуђен Богом због њиховог неверовања у истинитог Месију - Исуса Христа, недостојни да се називају Јудејцима, као именом народа кога је Бог изабрао.

У вези с тим на нов начин се може погледати и познато еванђељско обећање: Сазидаћу Цркву своју - говори Господ - И врата пакла неће је надвладати (Мт. 16,18). По мишљењу неких тумача, израз "врата пакла" може указивати на савет антихришћанских јудаиста и масона, служитеља сатане, који свим силама покушавају да униште Цркву Христову и који припремају долазак лажног месије - антихриста. Ствар је у томе што су, као што се то види из старозаветних књига, Јевреји имали обичај да крај градских врата одржавају скупове на којима су старешине (мудраци) града у присуству народа решавали разна питања: вршили суђења, склапали уговоре и тако даље (видети, на пример: Пон. зак. 21,19; 22,15,24; 25,7; Рут. 4,1-2,4,11; Приче 31,23).

Преподобни оптински старац Варсануфије (Плиханков, 11913) говорио је ο Јудејцима: "Без обзира на то што су били изабрани да буду Божији народ, данас су одбачен и проклет народ. Речено је да ће се само 'остатак спасти' (видети: Рим.2,27). Њихово проклетство и одбацивање јасно је доказано тиме што ма где се они појављивали, свугде се осећа распад морала, државна издаја и све што хоћете". "Свуда је опадање и распадање. Антихрист јавно долази у свет и то у свету не признају". "Упадљиво је да када човек губи благочешће [побожност] и веру хришћанску, он се слаже с Јеврејима. Као јасан пример за то могу да послуже сви наши либерали - сви бране Јевреје". "Нема народа несрећнијег од тог. Многи од Светих Отаца тумаче да 'гнусоба опустошења' ο којој је говорио пророк Данило, која стоји на 'месту светом' (видети: Мт.24,15;Мк. 13,14), јесте храм јеврејски... У том храму, који ће бити саграђен по доласку антихриста, сешће сам антихрист".[2]

Због тога што су хришћани-филаделфијци сачували верност Господу у тешким приликама, Он ће учинити тако да ће из зборнице сатанине (грчки - συναγωγή του σατανα) они који говоре за себе да су Јудејци α нису, него лажу, доћи и поклонити се пред Филаделфијском црквом и признаће да ју је Господ заволео (Отк.з,9). Архиепископ Аверкије Таушев у свом тумачењу Апокалипсе објашњава ово место тако да ће Јудејци "доћи и поклонити се пред ногама Филаделфијаца, то јест, очигледно је да ће себе признати побеђенима". Али ту се може видети и указивање на обраћење многих Јевреја Христу и њихово спасење на крају времена: "Силом свог благочешћа и силом примера свог светог живота, Филаделфијци ће обратити њихова срца κ себи и истинитој вери у Бога" {Библија с тумачењем).

На будуће масовно обраћење Јевреја Христу подсећа и свети апостол Павле у 11. глави своје Посланице Римљанима говорећи: Јер нећу, браћо, да ви не знате ову тајну, да не мудрујете сами по себи: део Израиља отврдну, док не уђе пун број незнабожаца. И тако ће се спасти сав Израиљ као што је написано: доћи ће од Сиона Избавитељ и одвратиће безбожност од Јакова. И ово им је завет од мене, када скинем грехе њихове (Рим. 11,25-27).

"Међу Јеврејима има много тајних хришћана који се боје да исповедају веру да не би били гоњени. Α напослетку ће примити крштење још више Јевреја и они ће бити наши најбољи пријатељи" - предсказивао је чувени старац Пајсије Светогорац (1994), један од највећих стубова атонског монаштва у 20. веку.[3]

Осим тога, морамо памтити речи Господа нашег Исуса Христа ο томе да ће Јудејци прихватити антихриста као свог месију (машијаха): Ја сам дошао у име Оца својега и не примате ме; ако друіи дође у име своје, њега ћете примити (Јн.5,43). Треба претпостављати да се ове речи не односе на све Јевреје, већ само на један њихов део - на оне међу њима који се клањају антихристу; ο тим последњим (који чине "синагогу сатане") се и каже у Еванђељу да је њихов отац ђаво (Јн. 8,44).

Тек када се ослободи изопачене представе ο својој богоизабраности, јеврејски народ ће моћи да нађе излаз из духовног безизлаза у који га је завео Талмуд. Ослобођење свести бољег дела јеврејског народа од окова човекомрзачке талмудистичке идеологије (према Талмуду сви нејевреји су животиње) довешће до неизбежне победе истина хришћанства (које учи да је сваки човек личност, то јест, да је створен "по лику Божијем", и да је позван да стекне свештену боголикост, то јест, да постане истинска боголика личност). И тада ће се многи Јевреји обратити Христу, признавши Га за истинског Месију и одбацивши лажног месију - машијаха - антихриста.

 


 

[1] И анђелу Цркве у Смирни: тако говори Први и Последњи, који беше мртав и оживе. Знам дела твоја, и невољу и сиромаштво - али си богат - и хулу они којиговоре да су Јудејци а нису, него зборница сатанина (Отк. 2,8-9). Историја потврђује ове речи Апокалипсе: за време "мученичког" ("смирнског") периода живота Цркве (2-4. век) Јудејци су заиста врло често, клевећући хришћане, инспирисали гоњења против њих од стране римских власти. "Апокалипса назива Јудејце зборницом сатанином дајући самим тим на знање да она има у виду Јудејце који су заузели одлучан непријатељски став према хришћанству. Α њихова синагогална управа је чинила Јудејце нарочито моћним и штетним у том случају (Јк. 2,6-7)" (Библија с тумачењем). Скреће пажњу још једна околност: у посланици Смирнској цркви, као и у посланици Филаделфијској цркви (и само у тим двема посланицама), нема никаквих покуда - ту је само похвала; и управо се у тим двема посланицама (и само у њима) помиње синагога сатане.

[2] Из дневника преп. Никона (последњег Оптинског духовника) где је он записивао поуке преп. оптинског старца Варсануфија (обојицу је Руска Православна Црква убројала у сабор светих). "31. септембра баћушка (преп. Варсануфије - прим. аут.) ми је говорио ο Јеврејима - записао је у свом дневнику преп. Никон - ο њиховом лукавству, препредености, ο неким њиховим тајнама, на пример, ο њиховом очекивању да ће ускоро доћи њихов тобожњи месија-избавитељ... То ми је отворило очи за ту ствар, а та ствар није нимало безазлена". Видети: Преп. Никон Оптински (Бељајев), Дневник 1907-1910, Сардоникс, 2003.

[3] Јеромонах Исак, Житије старца Пајсија Светогорца, Москва, 2006, стр. 26

 

 

 

< ^ >