Будимо храбри!

 

Људи су се некада женили и удавали млади. Благословеним браком у Христу регулисане су телесне потребе пола и супружници су оснивали породицу да би гајили и васпитавали децу.

Наши дани су дани себичњаштва и хедонизма: зато толико беспутног блуда, самозадовољавања, греха; отуда и побачаји, израз суштинске духовне јаловости...Обновом целомудреног брачног живота, увиђањем да се само чедношћу постаје чедо Божје, правилним васпитањем деце (не по начелима савремене атеистичко - паганске педагогије и психологије, дакако) - бићемо у стању да осетимо све милине и радости Божјег загрљаја. Храброшћу духовном морамо савладати нечастивог и његове замке. Благо храбрима!

Њима пише и њих похваљује Свети Јован Девственик, вољени ученик Сина Божијег и Сина Најчистије Дјеве. Кроз медоточна Јованова уста њима стиже и похвала Господња. Помози нам, предраги Господе Исусе Христе, да одолимо трулежним и свелукавим страстима, и не дај да нас ишта одвоји од љубави Твоје! Амин.

 

Додатак:

 

Могући узроци осквернења: Истечење у сну може се десити, поред блудне страсти, и од:

 

1.    Осуђивања ближњега, који нам је брат у Христу, што је веома грешно.

2.    Од многог јела и превшпе пића, и томе сличних греховних поступака.

3.    Од високоумија и гордости, што је такође грешно.

4.    Од природе, без блудних покрета и маштарија, истечења бивају слична чшпћењу неких телесних сувшпака (зној, слине, итд.).

5.    Од телесне слабости и неке болести.

6.    Од зависти коју према нама гаје демони ако усрдно Богу служимо.

 

Три последња су без греха, али, и ако се изливи десе због тих узрока, и они се сматрају и називају осквернењима.

 

 

 

< ^ >