“New Kids on the Block"

 

(NКОТВ) је веома омиљена група која се састоји од пет младих певача. Њихов менаџер их је свесно и намерно лансирао као "добар" бенд-алтернативу нападним екцесима регуларних рокенрол-бендовима. Они критикују дрогу, исповедају веру у Бога, певају о љубави и живе са својим народом.

Шта могло бити погрешно са NКОТВ? Па, то можемо питати њиховог оснивача, писца песама, "светиљку", продуцента-импресарија Мориса Стара. Као што је рекао једном новинарском извештачу, "Морам да изађем из свега овог... бавићу се духовном музиком. Морам да спасем своју и душе других. У том правцу идем и када се нађем на том другом терену не желим више да се враћам на овај." Зашто он жсли да побегне са „New Kids” сцене да би спасао своју душу и душе других људи? Можда иза спољњег сјаја маркетиншког типа који окружује ове момке налазите исту исцрпљену формулу која је створила сваку грск'п'го! звезду - секс, фабтазирање, емоционално завођење? Сувише грубо?

Размотрите ово:

1. "Spin" магазин излаже следеће: "Покрети, изузимајући Јоеу (чије очите кретње, очита увијања, сугеришу да он или узима за озбиљно предност статуса себе као секс симбола или је једноставно сувише наиван да би ставио под знак питања свог кореографа), састоје се од стандардних кретњи шоу-бизниса..."

2. Један хришћански писац осврнуо се на њихов концерт: "Тренутак највећег узнемирења настао је током песме "She’s my cover girl”, која почиње са: "Устајем ујутру и видим твоје лице/Изгледаш тако добро, све је на свом месту/знаш ли да никада не бих могао да те повредим/ Зар нећеш остати овде и бити моја невеста?" (тек наговештај, он спава са њом, али још нису венчани.) Током ове сексуалне алузије, мала девојчица (која изгледа није имала више од шест година) дала је певачу ружу.

Био је то нежан тренутак, брзо упрљан премештањем на другу страну бине где је певач узвикнуо: "Ја само желим да будем са вама-овако...! и онда је два пута замахнуо снажно карлицом. Девојке су завриштале. Сви из групе махали су својим задњицама публици која се састојала  од тинејџера и деце. Девојке су поново завриштале. Певач је скинуо своју мајицу. И девојке су опет вриштале."

3. Дони Волберг, незванични вођа група, појављује се у августовском броју часописа "Реорlе" носећи у носу алку (минђушу), а на јакни мртвачку главу. На њиховом популарном видеу "Step by step" (Корак по корак) он је носио мајицу на којој је била група "Public enemy" (Јавни непријатељ).

"Public enemy" је реп-група чувена по свом заговарању милитантне, расистичке релгије црних муслимана. Према тексту у "New York Times"-у (март 1991.) Волберга је ухапсила полиција због подметања ватре. "People Weekly" (септембар 1991.) извештава о његовом нападу на авионског путника Бенџамина Датнера, износећи да јсу још два члана групе била укључена у физички напад. Можда овакви нциденти треба данас наведу на питање да ли је NКОТВ примерена Хришћанска група како то изјављују хиљаде младих девојака.

Да ли се концерти ове групе приближавају личности Исуса? Да ли су родитељи тако наивни да мисле да је то у реду Госнода за једног певача да сугестивно замахује карлицом њиховим узаврелим ћеркама? И да ли је могуће веровати у "Свемоћног Творца" и бити лукав? Можемо ли подржавати наше ћерке тинејџерке и чак још и млађе буду луде за дечацима, да им дозволимо да буду разуздане у свету који кипти од необуздане сексуалне енергије и који је готов да експлодира, а онда да очекујемо да буду девице? Данас, пет или шест од десет девојака се сексуално активне пре завршетка средње школе. Треба ли да будемо изненађени?

 

Ствари за размишљање

 

1. Рок-историчари, Seay и Neely коментарисали су у својој књизи "Степенице ка небу": "Rоск 'п' roll” најмоћнија музика коју је свет икада спознао, има за много шта да одговара... то је злочин против уметности и човечности, духа и себе. Али за оне који воле ту музику... моћ рока је нека врста религиозне мистерије сама по себи. Она наводи људе да се заиста осећају лоше и добро. Износи на видело неке од наших најплеменитијих и најподлпјих импулса... На неки начин то је и дивно и страшно, ми (од рока) примамо и благослове и проклетства." Процени овај коментар и примени га на "добре" рок-групе.

2. У књизи "Скривена моћ музике" Дејвид Тејм каже: "Свакако да оно по чему се одређује тачна природа било којег музичког дела јесте   ментално и емоционално стање композитора и/или извођача. Бит овог стања је оно што улази у нас, тежећи да обликује нашу сопствену свесност у сагласности са собом. Кроз музику публика упија делове свести музичара." Да ли се слажете са овом тврдњом? Како се може применити на "добар рок"?

3. Да ли родитељи треба да подржавају своју децу да слушају "добар рок" који заговара апстиненцију од дрога ако исте те групе крше Божији  благослов  везан  за  чедност?  У добу  када  секс  све  више осакаћује и убија могу ли "чист" рок или "добар" ("безбедан") рок бити нешто више од илузије? (Види: 1 Јован 1:5-7.2:4-6:15:17: Рим.  13:14:2. Тим. 2:22; Кол. 2:8-10.)

 

ПретходнаНазадСледећа