Дроге и сексуалност

 

Далеке 1969. , часопис "Time" (26. септембар) прокоментарисао је: "Рок-музичари користе дрогу често и отворено и њихови текстови се у многоме односе на дроге."

Песме каква је "Хероин" групе "Velvet Underground" (Сомотско подземље) доста су охрабривале младе људе да експериментишу са дрогом, неретко са трагичним последицама.

Исте године (3. октобар) часопис "Lifе" доноси коментар Џимија Хендрикса, чија је основна филозофија била необуздано коришћење дрога и секса: "Људе можемо хипнотисати помоћу музике и када их доведемо до њихове најслабије тачке, у подсвест можемо сместити оно  што МИ желимо да кажемо."

Али многе чувене рок-звезде платиле су цену због злоупотреба дроге. Међу мртвима су Брајан Џонс из "Rolling Stones"-а, Сид Виш из "Sех Рistols", Денис Вилсон из "Бич Бојса", Џими Хендрикс, Џими Морисон из "Дорса", Елвис Присли, Џенис Џоплин, Бон Скот из "АС/DС", Френки Лајмон, и многи други. На дан када је ово књижица завршена водећи певач групе, "Теmрtation" Дејвид Руфин, умро је од претеране дозе кокаина. Али, упркос овоме, дрога још увек има значајну улогу у рок-музици и изгледа да ово има штетне последице на многе који је слушају.

На пример, једна студија у "Роst Graduate Medicine" закључила је да "подаци показују да рок музика протежира и подржава употребу дроге, промискуитетно сексуално понашање и насиље".

Лична и друштвена трагедија савремене злоупотребе дрога је просто незамислива - па ипак рок-музика наставља да велича употребу дроге. Може се доказати да је рок-музика одговорна за савремену нарко-епидемију. Као и у области сексуалности, рок-музичари одбијају да преузму одговорност за то. Стивен Тајлер из "Аеrosmitha" је у "Sober times" (октобар 1988.) рекао: "Осморо од десеторо је користи кад је рок у питању. То иде с тим". У ствари, може се изјавити да рок-музика мора преузети огроман део одговорности за модерну епидемију дрогирања.

Свето Писмо нам вели да не дозволимо да нама влада било шта осим Духа Светог Божијег. Бог жели да људи буду под Његовом заштитом, љубављу и утицајем, а не под утицајем дрога које их може озледити физички, душевно или духовно. "Гледајте дакле да уредно живите не као немудри, него као мудри;... и не опијајте се вином у коме је блуд, него се радије испуњавајте Духом" (Еф. 5:15-18).

Даље, Свето Писмо нам говори да живимо "благоразумно" у свету. Како се може оправдати употреба хероина, кокаина, LSD-а и других психоделика или марихуане или злоуптореба алкохола, амфетамина, а да се живи разумно?

Него гостољубив, благ, поштен, праведан, свет, чист буди... Стари да буду тријезни, поштени, чисти, здрави у вјери, у љубави, у трпљењу... Учећи нас да се одречемо безбожности и жеље овога света и да поштено и праведно и побожно поживимо на овоме свету. Истинита је ова ријеч; и у овоме хоћу да утврђујеш да се оне који вјероваше Богу труде и старају за добро дјело: ово је корисно људима и добро. (Титу 1:8;2:212;3:8).

Свети Павле пита: "Не знате ли да је тело ваше храм Духа Светог, који је у вама, кога сте примили од Бога? И нисте своји; јер сте купљени скупо. Прославите дакле Бога тијелима својим" (1 Кор. 6:19,20).

Бог нас подсећа да водимо рачуна о нашем телу (Еф. 5,28-30). Свето Писмо се не слаже са употребом дрога која је незаконита и штетна.

 

Ствари за размишљање

 

1. Џон Кејл, сећајући се својих дана са групом "Velvet Underground" илустровао је њихову филозофију следећим речима: "Дајте људима јаке дроге. Дајте им дроге које желе. Дајте им хероин." И поред тога што друштво води "рат против дрога" и што су многе рок звезде умрле од претеране дозе, зашто, по вашем мишљењу, рок-звезде и даље узимају дрогу?

2.Ако уметност одражава културу, шта рок-музика каже о америчкој култури?  

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа