Како да будете проницљив слушалац?

 

Када неко пита за мишљење о музици, обично је у вези са "злом рокенрола".

Мада рок може бити облик музике веома опасан за неке људе, принципи за процену рока су исти као и за било коју форму музике.

Наша првенствена реакција на сваку музику је емоционална, а не рационална. Стога, свако пригодно процењивање мора се одиграти на два нивоа: прво: "каква осећања изазива у мени ова музика?" и друго: "Које су појединости текста и стила дате композиције?"

На емоционалној равни, за слушаоце је могуће да га понесе валцер, "Middle of the Road музика, или кантри и вестерн звуци као и рокенрол. Њен облик музике може побудити у нама самосажаљење, или нихилизам или апатију или еротска интересовања. Опасност може бити присутна у свим формама.

На рационалном нивоу, треба такође повести рачуна. Текстови кантри и вестерн мелодија могу бити штетни за средовечну особу као што су рокенрол песме за адолесцента. "Дивне" мелодије најновије духовне песме може крити теолошки неисправан текст. А релаксирајући MOR ("Middle of the Road") формат може у ствари нагињати амо-ралном принципу.

Шта да се ради?

Било који облик музике да је у питању, проницљив слушалац мора:

1. Проценити садржај текстова песама. Много тога што пролази под именом "кантри и вестерн" у ово време укључује приче о неверности у браку или између "љубавника". Често, текстови рок-песама су вербалне оргије смишљене да задовоље најниже људске нагоне. "Савремена" музика шири погледе на свет која могу бити сасвим различити од природних и хришћанских ставова.

Проницљив слушалац обратиће пажњу на речи док слуша музику. Речено је да "ако желите да знате у ком правцу једна култура иде слушајте њену музику." То може бити застрашујуће. Није свако вољан  да уложи напор да пажљиво преиспита ствари. Али ако је музику коју слушамо писао неко ко има сасвим другачији вредносни систем него ми, бар треба да смо свесни тога и да водимо рачуна да не будемо под утицајем тог система.

2.  Проценити своју емоционалну реакцију. Какав је свеукупни утицај мелодије (звука) на мој начин размишљања и реаговања  на околни свет? Реакције на музику је првенствено емоционална. Музика коју слушамо "ствара расположења". Ако је љубавна веза "кренула наопако", извесне врсте музике ће једноставно подстаћи самосажаљење и гурнути нас у "паралелни свет". Музика коју слушамо без разумевања лако може постати пут да се избегне суочавање са околностима и позитивна оријентисаност ка будућности.

Јачина и ритам - још један циљ рокенрол "разбијача" - могу такође стварати расположење. Исто може бити случај и са "тишим" тоновима (мелодијама). Слушалац мора бити свестан овог хипнотичког ефекта, нарочито у погледу текста који је прати. У неким случајевима луди ритам и "луди" текст граниче се са префињеним "испирањем мозга". Мелодија ће се урезати у наш ум. Звук побуђује одређено "расположење", и ми научимо и понављамо текст супротан нашим вредностима. У

равнотежено размишљајте о својој музици. Сасвим је могуће да други имају различит укус у погледу музике него ми а да то није "погрешно". Неко сасвим ужива у "хришћанском року"  док то са вама уопште није случај. Неко може волети "грегоријанско појање" или неку "мистичну музику" док трећа особа може одабрати класику или вестерн музику. Није погрешно ако неко воли стару традиционалну музику, све-товну или религиозну, као израз смисла у свом животу и као извор уживања. У музици има толико различитих приступа колико и особа које је слушају.

3. Не плашите се да уживате у својој одабраној музици. Ако сте проницљив слушалац, онда не треба да се бојите емоционалног утицаја ваше омиљене музике. Песме радости, хвале, осећања, омиљених прича и тако редом, могу постати важан део вашег живота. Улога и функција музике је поштовање Бога и освежење (укрепљење) човекове душе. Проницљив слушалац може ово постићи у разним музичким стиловима.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа