Да ли рок-музика подржава окултно?

 

Књигу "Недовршене симфоније: гласови из другог света" написала је медијум Розмери Браун. У њој описује како прима поруке из света духова. Она редовно комуницира са наводним покојницима, у овом случају великим композиторима из прошлости - Шопеном, Моцартом, Бахом, Листом, Дебисијем, Рахмањиновим, Брамсом, Шуманом, итд.

Ови духови разговарају са госпођом Браун, посећују је редовно и - опседају је водећи њене руке да свирају и компонују музику која је далеко изнад њених способности. Госпођу Браун су испитивали многи стручњаци за музику, интервјуисао је и Леонард Бернштајн и варка није откривена Она тврди да је ови духови запоседају са циљем преношења њихове музике и њихове поруке из другог света. Кроз њу, духови компонују у стилу сасвим сличном, ако не идентичном, старим, већ покојним, композиторима. Она је издала неколико албума своје музике укључујући нови Брамсов гудачки квартет. Сматрамо да нису у питању покојници већ духови лажи које Црква идентификује као демоне. Навели смо убедљиве разлоге за овај закључак у својој књизи "Посматрање култа: шта вам је потребно да знате о духовној обмани", делови 5. и 7.

Зашто би демони играли улогу мртвих композитора и давали музичке композиције преко земаљског медијума? Изгледа да је њихов првенствени разлог коришћење музике за ширење окултне философије. Розмери Браун је била припремљен медијум пре него што се сус-:а са духовима који су се представљали као велики композитори. Она каже: "Први пут када сам видела Франца Листа, имала сам око седам , и већ навикнута на то да виђам духове тзв. мртвих" (стр. 9).

Ипак, ови тобоже префињени духови мртвих композитора активно шире исти стари паганизам и медијумнистичку философију која се, среће међу окултистима свих боја. Нема разлога, кажу "композитори", јер наводно свак доживљава реинкарнацију (стр. 110-114). Духови проповедају пантеизам и подстичу развој "паранормалних" способности (стр. 114-123). Они поричу и одбацују библијско учење. Размотрите од тобожњих изјава "Листа" као одговор Брауновој:

"Уочио сам да због уобичајених хришћанских веровања има људи који верују да човек мора бити "спасен" овде на земљи. "То није истина," рекао је он. "Када људи умру... они имају прилику да се усавршавају (после смрти)."

Другим речима, ови лажљиви духови употребиће медијум музике да остваре своје сопствене циљеве - да обману људе и жене (кад је у питању закон Божји) (нпр. Јевр. 9:27; Пост. 1:1). Розмарин дух-водич такође је подстиче на упражњавање некромантије (комуницирања са "покојницима"), нешто што Библија јасно забрањује (Закони поновљени, 18,9-12).

Још један пример за разматрање. Сирил Скот је био угледан композитор током свог живота. Био је изучавалац окултне религије рознате као теозофија и такође заинтересован за окултне могућности музике. Две његове књиге, "Утицај музике на историју и морал" и "Музика: њен тајни утицај кроз векове" биле су примељене као "откривење" света духова од стране духа који је пуно утицао на оснивачицу теозофије, Мадам Блавацки. У потоњој књизи, Скот нам казује, након разговора са духом, да је тај дух:

"... он посебно заинтересован за еволуцију западњачке музике... Заиста, сматра да је пожељно да изучаваоци окултизма свих школа више цене велики значај музике као силе у духовној (окултној) еволуцији и каже да је сада открио много тога што није било откривено и то ће бити од велике важности и интересовања за све љубитеље музике."

 

Скот лично је убеђен да "велики посвећеници (света духова) имају велике планове за музику будућности" (стр. 1991.). Какав је то план? Је ли то план да се музика употреби као окултни медијум кроз који ће се код људи развијати измењена стања свести, способности, и контактирати свет духова. Скот објашњава:

 "У будућности музика ће се користити да људе доведе у ближи контакт са девама (духовима); они ће бити оспособљени да примају благотворан утицај ових бића када буду ишли на концерте са пригодним типом звука ... Научно саздана музика подстицаће духове и истовремено стимулисати у слушаоцима "паранормалне" способности помоћу којих ће постати свесни њиховог присуства и биће осетљиви за њихов утицај" (стр. 200-201).

Скот закључује своју књигу наводећи речи његовог духа - водича: "Данас, када улазимо у ово Ново Доба, ми настојимо, првенствено кроз медијум надахнуте музике, да проширимо идеје (окултног) јединства и братства, и тако убрзамо (духовну) вибрацију ове планете" (стр. 204.). Жанр "надахнуте музике" (знамо ко ју је "надахнуо") сада се може наћи у локалним продавницама илоча. Музика "Новог Доба" је од духова компонована преко медијума за специфичне окултне циљеве. "Композитори" музике Новог Доба тврде да она може подстицати ме-дитацију, помоћ и у развоју парапсихичких сила, мењати свест, водити на "астрална" путовања и преобразити личност. Савремени рок-музичари имају сличне идеје.

"Многе од великих рок - звезда се навелико баве окултним и такође су укључени у отворени сатанизам... Покушавајући да опише свој процес 'инспирације' (Џон) Ленон је рекао: "То је као да си поседнут: као видовњак или медијум'...

Јоко Оно је рекла за 'Битлсе': 'Они су били као медијуми. Нису били свесни свега што говоре, али су речи до-лазиле кроз њих'...

Марк Сторас, вокал хеви-метал групе 'Крокус', изјавио је у часопису 'Циркус': 'Не можете то описати осим да кажете да је то попут мистериозне енергије која долази из метафизичке равни у моје тело. Скоро као да си медијум'...

Little Richard је имао слична искуства и идентификовао је сатану као извор своје инспирације: 'Мноме је управљала друга сила. Сила таме... за коју многи људи не верују да постоји. Моћ ђавола. Сатана.'

Џим Морисон (из 'Дорса') називао је духове који су га повремено запоседали 'господари', и написао је књигу поезије о њима.

Фолк-рок уметница Џони Мичел каже да је њена креативност потицала од духа-водича који она назива 'Арт'. Толико је била зависна од 'Арт'-а да је ништа није могло зауставити када је он позивао. Доминација таквих 'духова' међу топ-рок звездама изгледа да превазилази област случајности.

Супер-стар Џими Хендрикс, назван 'највећи рок-гитариста' ... 'веровао је да је запоседнут неким духом,' (према сведочењу Алана Дагласа). Џимијева бивша девојка, Фејн Приџон, изјавила је: 'Имао је обичај да непрестано говори о неком ђаволу или нечем што је било у њему, знате, и није имао никакве контроле над тим; он није знао шта га је наводило да се понаша онако како се понашао и зашто је говорио оно што је говорио, и песме... једноставно су излазиле из њега..."

У првим годинама, Мик Џегер из "Ролинг Стоунса" и Кит Ричардс били су у пријатељству са "undergraund" филмским ствараоцем и ратанистом Кенетом Ангером, учеником злогласног окултисте Алистера Кроулија и чланом "Магичног круга" Антона Ла Веја из којег је поникла прва "Сатанска црква".

Џегер је компоновао музику за АнГеров филм "Invocation of my demon brother" ("Зазивање мог брата демона"), а Ричардс је играо улогу у његовом филму "Lucifer Rising". По Ангеровом савету. Џегер је одабрао ђавола из шпила тарот карата које је дизајнирао Алистер Кроули за омот њиховог албума "Their Satanic Majesties request ("На захтев њихових сатанских величанстава", нап. прев.).

Ричард је једном рекао у интервјуу да су песме "Стоунса" долазиле спонтано, као инспирација "на сеансама". Описао је да су песме долазиле "en masse", као да су "Стоунси" као писци песама вољан и отворен "медијум".

Елис Купер наводно тврди да је примио своје име "од духа који га је запосео током сеансе." Његова песма "Cold Ethyl" је о "љубавној афери" са лешином жене.

Многе друге  рок звезде  укључене  су у  окултизам  и своје музичко надахнуће описују као запоседнутост духом.

Све већи број музичара показују интересовање за окултно, чаробњаштво и повремено чак за сатанизам. Међу блек-метал групама, имена која указују на извесно интересовање за окултно су "Coven, "Dark Angel", "Demon", "Infernal Majesty "Possessed, "Satan", "Cloven Hoof, и друге.

Фарел, певач групе Janes Addiction, учесгвовао је у ритуалу вештица.

Ози Озборн је запазио: "Изгледа да никад не знам шта ћу урадити следеће. Ја једноставно волим да радим оно на шта ме духови наводе да чиним. Тако, увек имам кога или шта да окривим." Озборн, бивши певач групе "Black Sabbath", заправо је призивао сатану на концерту у Канади. Он признаје, "Понекад се осећам као медијум за неку силу која долази споља..."

"Black Sabbath" је такође упућивао позиве Луциферу и на неким другим својим концертима. У "Master of reality' (Господар стварности) они певају да је ђаво "господар овог света" и "твој исповедник сада."

Питер Крис, први и најславнији бубњар рок групе KISS изјавио је: "Верујем у ђавола колико и у Бога.  Било кога можете употребити да обавите посла".

Чланови групе "Ајрон Мејден" отворено признају да се баве окултизмом, укључујући магију. Један концерт ове групе у Портланду, Орегон, отворен је речима "Добро дошли у сатанино светилиште." Глен Тајптон из "Judas Priest је признао да, када излази на бину, он пада у лудило: "Као да неко други преузима моје тело."

Описујући какав је био концерт "Ван Халена", Дејвид Ли Рот коментарише: "Препустићу им свој дух (емоцијама), то заправо покушавам да уредим. Доведите себе до тог стања да паднете у покорност демонским боговима."

Гитариста Mick mars из групе "Motley Crue" описао је своју групу: "Демонско, то смо ми."

Nikki Sixx мислећи на њихов шоу "Повика на ђавола" прокоментарисао је: "Имамо лобање, пентаграме. и све врсте сатанских симбола на сцени... Увек сам флертовао са ђаволом."

Стиви Никс из "Fleetwood mac" неколико пута посветила је своје концерте вештицама света.

Један албум рок групе "Venom" има наслов Welcome to hell" ("Добродошли у пакао") и садржи следеће речи на задњој страни омота:

 

"Опседнути смо злом.

Смрт вашег Бога захтевамо:

ми пљујемо на девицу коју ви поштујете

и седимо са леве стране

господара сатане."

 

Џими Пејџ из Led Zeppelina", "самостални" сатаниста, заправо је купио Кроулијев стари замак.

John Bonham, бубњар груае, умро је у тој кући 1980;

Роберт Плант је наводно напустио групу иосле његове смрти и Пејџову опседнутост окултизмом сматра кључем за Бонемову смрт.

Али, према речи Божјој, бављење окултним је опасно и треба га избегавати. Ко то чини буни се против Бога. У Библији Бог нас опомиње да се тиме не бавимо:

Нека се не нађе међу вама... ни бајач, ни који се договара са злијем духовима, ни опсјенар, ни који пита мртве. Јер је гад пред Господом ко год тако чини (V Мојс. 18:9-12).

Нико не може порећи да је рок музика постала заговорник окултизма. Размотрите теме које се јављају у рок музици: коришћење дрога, побуна против ауторитета, аморалност, нихилизам., бежање од стварности, сексуална разузданост, насиље, окултно... То је "поглед на свет" и начин живота који нуде "духови - композитори" и њихов отац, сатана.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа