Како рок музика одбацује хришћанска веровања?

 

Рок-музика  скоро отворено одбацује хришћанска веровања. На пример, текст као што је "Рокенрол Вавилон" је исто толико депримирајућа као када се чита "Холивудски Вавилон"; антихришћанска природа ових субкултура је сасвим јасно изложена.

Рок култура је често отворено изражавала аверзију према хришћанској вери почев од Џима Морисона из "Дорса" који заједљиво и вриштећи изражава мржњу према хришћанској молитви ("Поднеси молбу Господу са молитвом") до Скида Роува: "Живи песак Исус" ("Јесмо ли спашени речима копилади светаца?"). Још један пример за ово је "The Oath" (Заклетва) коју изводи група King Diamonds: "Ја поричем Исуса Христа, обмањивача, и презирем хришћанску веру."

Још један пример је "Possessed ("Опседнут") у извођењу групе "Venom" која каже: "Опседнут сам свим што је зло. Смрт вашег Бога ја захтевам. Ја... седим са десне стране господара сатане," и "Ја пијем избљувак, водим љубав са проститутком на умору, сатана је мој Господар прави! Живео! Хвала мом несветом домаћину."

Леон Расел сматра да је "организовано хришћанство нанело више штете него иједна друга сила коју могу замислити на свету" и предлаже да га замени религија рокенрола. У једном интервјуу у "Spin", Sinead OConor истиче: "Огромна је заблуда учити децу да Бог није у њима. Тај Бог је загађење... Да је Бог већи од њих. Да је Бог изван њих. То је лаж. То проузрокује испразност деце."

У Химни 43 група Џетро Тал преноси ову поруку: "Ми смо наши сопствени спасиоци, и ако Исус спасава, онда Му је боље да спасе Себе."

Ozzy Ozborn каже: "Ја нисам наново рођени Хришћанин. Ја сам наново рођени Хитлер."

Године 1966. Џон Ленон се хвалио да Хришћанство пролази и да су "Битлси" популарнији од Исуса. У његовој књизи A Spaniard in the Works, он је дао приказ Христа кога је именовао "фашистом".

Да ли је стварно изненађујуће да рок-музика, која често у себе укључује дрогу, секс, нихилизам, аморалност и побуну у својим текстовима, себе отворено супроставља Богу, Његовом Сину и Јеванђељу? Али по којој цени? Размотрите следеће.

Ми се никада не можемо "ослободити" Господа Исуса Христа. Господ Исус је стварна Личност која је живела у историји, био је распет и васкрсао из мртвих. да је он Бог у људском телу, посведочено нам је вековима. Христос је такође рекао да ће на крају свако од нас положити рачун једино Њему и да ће нас сматрати одговорним за оно што смо учинили са животом који нам је Он дао. Нарочито, да ли смо веровали у Њега, да ли смо Га примили са вером - да ли смо Му били послушни или непослушни кроз наше изборе и дела?

Свака личност која је икада живела мораће да стане пред Њега на крају времена и положи рачун за свој живот. "Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину" (Јован 5:22). "А кад дође Син Човјечији, у слави својој и сви свети анђели с њиме, онда ће сјести на престолу славе своје. И сабраће се пред њим сви народи, и разлучиће их између себе као пастир што разлучује овце од јараца. И поставиће овце с десне стране себи, а јарце с лијеве... И ови ће отићи у муку вјечну, а ираве-дници у живот вјечни." (Мт. 25: 31-33, 46).

Да ли знате да ваша вечна судбина зависи од тога односа са Христом? Постоји разлика између оних који Христом живе и оних који као да Христа нема или да нам Он није потребан. Разлике у шу живота по нашој грешној природи и начина живота по Духу ијем може се видети у овом одломку из Библије:

 

А позната су дјела тјелесна, која су прељубочинство, блуд, свађе, пакости, срдње, пркоси, распре, саблазни, јереси, зависти, убиства, пијанства, ждерања и остало, за које вам унапријед казујем, као што и казах раније, да они који то чине неће наслиједити царства Божијега. А род је духовни љубав, радост, мир, трпљење, доброта, милост, вјера, кротост, уздржање; за такве нема закона (Галатима 5:19-23).

 

Ствари за размишљање

 

1. У "Књизи о правом Френку Запи" (1989. стр. 259), Френк Запа рекао: "Мој најбољи савет сваком ко жели да подигне срећно, мен-гао здраво дете је: држите га што је даље могуће од цркве."

Ако једна особа слуша и гледа снимке и поруке рок-музике 25 до 35 сати седмично, а мало или нимало не познаје хришћанство, која ће филозофија имати већег утицаја на ту особу? Коју ће коначно прихвати? Која ће обликовати изборе те особе? Коју ће научити да воли и подржава? Да сада ово сведемо на лични ниво, којој се филозофији ви ада излажете?

2.  Божија Реч нам каже да се не саображавамо вредностима и философији овог света. "И не владајте се према овоме вијеку, него се промијените обновљењем ума својега" (Рим. 12:2). У причама Соломоновим каже нам се да изнад свега чувамо срце наше. јер из њега излази живот (Приче Сол. 4:23). Речено нам је да не дозволимо злој сгвари да дође пред наше очи (Пс. 101:3). Већ "Што је год истинито. што год поштено, што је год праведно, што је год пречисто, што је год прељубазно, што је год славно, и још ако има која добродетељ, и ако има која похвала, то мислите" (Фил. 4:8). Даље нам се каже, "Мислите о ономе што је горе а не што је на земљи" (Кол. 3:2). У светлости ових и многих других светих речи из Писма, како може један Хришћанин бити уроњен у рок музику, гледајући моћне слике зла и поруке таме која та музика преноси, из дана у дан, а да не мисли да вређа и да је непослушан свом Господу?

3. Један обожавалац групе "Slayer" прокоментарисао је: "Ја мрзим вашег Бога, Исуса Христа. Сатана је мој господар. Ја жртвујем животиње за њега. Мој бог је "Слејер". У речи њихове музике верујем." (Spin, мај 1989).

Ако нисте Хришћанин, рок-музика можда изражава управо оно што желите, укључујући секс, дрогу, екслериментисање са окултним и слободу за побуну. Али, имајте на уму, да је понашање које велича рок музика, проузроковало пропаст много више живота него што се може замислити. Размислите колико људи је почело да узима дрогу јер рок музика фаворизује такво понашање! Колико је људи добило полне боелсти као резултат живљења по порукама рок-музике које се односе на сексуални промискуитет? Вероватно милиони.

Нико нека се не обмањује вредности које човек усвоји или ће благословити његов живот или ће му донети коб. Свети Павле каже: "Не варајте се: Бог се не да ружити; јер шта човек посије оно ће и пожњети. Јер који сије у тијело своје, од тијела ће пожњети погибао; а који сије дух, од духа ће пожњети живот вјечни" (Галат. 6:7,8).

Може ли ико логичан порећи да начин живота који се велича у рок музици често јесте деструктиван у друштвеном и личном погледу? Онда зашто мислите да је тако популаран?

 

ПретходнаНазадСледећа