Лири: "Значајна личност XX века је Алистер Кроули"

 

Тимоти Лири је, пре но што је умро од рака простате, решио да своје умирање снима на видео - касетама, да би се, као некад са секса, табу скинуо и са смрти; намеравао је да своју смрт преноси преко Интернета, да би свима била доступна; говорио је: "Интернет је дрога XXI века"... Снимање последњих дана и месеци његовог живота почело је у септембру 1995. године. За то време, посећивали су га или му се јављали стари пријатељи, творци контракултуре. Писац Виљем Бероуз је пово-дом Лиријевог одласка изјавио: "Завештање које оставља Лири има огромну вредност: дрога је створила паралелну реалност која је омогућила саздавање контракултуре".

Писац романа "Лет изнад кукавичијег гнезда", по коме је снимљен и знаменити филм, Кен Кејси, поздрављајући се са Лиријем, изјавио је: "Запамти, Тим, све док и последња домаћица не доживи транс од дроге, шездесете нису завршене". У једном од предсмртних интервјуа, Лири је навео да значајном личношћу XX века, човеком који је помогао и његовој психо-револуцији, сматра Алистера Кроулија, највећег сатанисту новијег доба.

Водолијашком схватању дрога морамо придружити и становиште психолога Станислава Грофа, који је сматрао да се коришћењем халуциногена може доћи до дубоких, перинаталних искустава, чиме се постижу "значајни увиди у спиритуалне и религиозне димензије у универзалној структури света". Затим се ступа у област трансперсоналних искустава, која надилазе простор и време. Роберт Мастерс и Џин Хјус-тон наставили су да развијају ове тезе, и дошли до закључка да наркомански мистици, за разлику од традиционалних, не беже од света, него се у исти укључују и обогаћују га својим мистичким увидом (што, дакако, помаже победи "Водолијине завере").

Тако се остварио савет Алистера Кроулија, који је црни маг дао у свом "Дневнику уживаоца дроге": "Уживање дроге би морало бити пажљиво промишљен и свесно религиозан чин".

Атеизам на Истоку и Западу се борио против "религије као опијума за народ"; на крају је, као што рече један од циничних алтернативаца, опијум постао религија за народ.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа