Психоделично искуство

 

Тимоти Лири и Ричард Алперт заједнички су превели "Тибе-танску књигу мртвих", упутство за  путовања у оностраност после смрти. Дело су протумачили као приручник за узимање халуциногена, и објавили га под насловом "Психоделично искуство".

Крајем шездесетих, млади су већ масовно користили синтетички направљен LSD. Лиријев сан о нирвани која се стиче гутањем пилуле остварио се. Племена хипика широм САД упражњавала су "психоделични комунизам", уживајући у слободној љубави и дрогама. Естетика, пацифизам, ненасиље, антиматеријализам, "нека те ништа не везује", "водите љубав, а не рат", "Дорси", "Џеферсон Ерплејн", "Флојди", "Лед Цепелин"... Како се у мјузиклу "Коса", који је касније филмовао Милош Форман, певало: "Доба водолије... наступа зора доба Водолије..."

LSD је чинио чуда: човек је губио осећања личности, плутао ван свог тела, видео своје унутарје, враћао се у фазу бебе, а секунди су постајали вечност. Верујући да могу да лете, неки су скакали са прозора; други су легали на ауто-путеве. Неки су лудели: човек је, на пример, веровао да је постао поморанџа. Лири је хвалио LSD као афрозодијак, мада су неки стручњаци уочили како 1^8О може бити извор садизма и перверзије. Лиријева League for Spiritual Discovery" ("Лига за духовна истраживања"), скраћено LSD ужива све већу популарност; бивши харвардовац се кандидује за гувернера Калифорније, док му је противкандидат Роналд Реган. Џон Ленон свом пријатељу као пред-изборну песму компонује "Come together"... Прича се како би двадесет килограма LSD било довољно да Сједињене Државе доживе најлепше визије. Сазнаје се да је вођа хипи-банде масовних убица, Чарлс Менсон, за своју "месијанску" улогу сазнао тек пошто је пробао дрогу.

Озбиљна психолошка истраживања В. Линерта из 1966. године показују да LSD изазива смањење умних способности, растројство, шизофрене реакције, акутна параноидна стања, депресије, кризе, органска оштећења мозга и наказно рођену децу...

Резултати су били објављени у угледном "Часопису за психологију", али се на њих нико није осврнуо. Требало је мењати свест да би се мењао свет. "Битлси" су певали: "Lucy in the Sky with Diamonds"; то је био LSD, на шта указују почетна слова речи наслова...

Бит-песник, полни изопаченик и будиста Ален Гинзберг, у то време је изјављивао: "На врхунцу огледа са LSD схватите да је ваша свест она иста која је одувек постојала код свих људи и у сва времена, на сваком месту. То је Велика Свест, она свест коју људи зову Богом. Затим вас привлачи сумња: да ли је та свест оно што су звали Богом или оно што су звали Ђаволом?"

"Битлси" су певали о "жутој подморници" - то је израз из сленга, који означава жуту капсулу са дрогом...

Шта је било са оцима психоделичне револуције?

Ричард Алперт је постао индуистички гуру Рам Дас.

 

 

ПретходнаНазадСледећа