Тежак као коњ

 

Постало је помодно користити халуциногене: Јејтс је једном пробао, и привиђао змајеве; Сартр је пробао, и видео борбу са демон-ском рибом, док му се кишобран претварао у леш; Алан Вотс је свеће и дрвеће у дворишту гледао као накит; Антонен Арто је описивао обред пејотла код Тарахумара Индијанаца, чији је шаман Артоу рекао да се, због зла присутног у стварима, оне без дроге не могу на прави начин сагледати; Ернст Јингер добија откривење да је "око чвор у дрвету"; америчка порнографска списатељица, Анаис Нин (која је у свом "ослобађењу" ишла дотле да је свесно ушла у инцестуозну везу са оцем), доживела је спајање звукова и боја; Анри Мишо је пробао индијску конопљу и угледао "брадато колено", да би, на основу нарко-искуства закључио како "демон постоји", и да се приликом узимања дроге откривају човекове "демонске могућности"; домаћи писац Давид Албахари је узео хашиш и имао осећај да је "тежак као коњ", у складу са песмом "Електричног оргазма"...

Када је др Алберт Хофман открио дрогу LSD-25, није се ни слу-тило да ће ово бити једно од кључних средстава за стварање рок-будућности. У немилосрдном испробавању дроге на ситним криминалцима и проституткама учествовала је и СIА, која је педесетих година овог века спроводила пројекат "MK-ULTRA са Основним циљем: истражити могућности манипулације људима као и употребу халуциногених дрога.

Шездесетих, оглед је наставио др Тимоти Лири, професор са Харварда, који је својим студентима давао LSD. Др Ричард Алперт, такође харвардски професор психологије, помагао је Лирију у овим истраживањима. Лири и Алперт су ускоро протерани са Харварда, али су постали творци психоделичне револуције, без које се хипи-покрет не може замислити.

Тал Брук, негдашњи гласноговорник Саи Бабе, а сада један од врхунских стручњака који се боре против епидемије окултизма, био је млад када је Тимоти Лири својим беседама пленио студентарију. И сам Брук је користио дроге да би мењао стање свести.

У својој књизи "Када свет буде један" он наводи Лиријев говор из оног доба: "LSD  не производи трансцендентно искуство; он просто делује као хемијски кључ. Отвара ум, ослобађа систем нерава његових уобичајених образаца и структура, и ослобађа невероватну количину енергије свесности. Разумевање, описивање и коришћење ослобођених енергија на интелигентан начин било је загонетка за научника хиљадама година.

Управо овде је кључ за мистерију која је то била преко 2500 година; искуство ширења свести, смрт пре смрти и поново рођење. Ведски мудраци, посвећеници Елеузине и тантристи су сви знали тајну; преко својих езотеријских списа прошапутали су поруку." Затим је Лири говорио о потреби да се напусти своја его-свест, и да се милиони сигнала које мозак прима у секунди ослободе цензуре логике и свести. Истицао је да је искуство узимања LSD-а безопасно, и да човек може много добити, не губећи ништа.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа