Ка американизацији светске културе

 

Да ли је то "Реални свет" за који МТВ припрема Европу користећи природну опуштеност људи у контакту са индустријом забаве?

Без обзира да ли је подозрење у случају пројекта "Реални свст" оправдано или не, само време и пажљиво праћење активности "Viacom" корпорације и "МТV international" као њеног дела показаће колика је све и каква њихова улога у глобалним медијским програмима за следећи век, који је генерални директор ВВС-а г. Цон Берт окарактерисао као "американизацију светске културе".

Обраћајући се европским политичарима и пословним људима почетком ове године г. Берт је нагласио да ће "следећи век бити и век глобализације културе" и да ће то "без сумње значити американизовану светску културу (...) због снаге и виталности њихове економије и индустрије забаве, као и распрострањености енглеског језика".

А омладина, од претходне генерације научена да поштује само материјалне вредности, од стране друштва и режима незаштићена, сама по себи потпуно неискусна и несигурна у своју будућност са неисправним компасом у рукама, спремна је да улети у било коју атрактивно упаковану замку која има за циљ да јој пресече сваку везу са народним предањем и сопственом духовном традицијом.

 

ПретходнаНазадСледећа