Убиство Шерон Тејт

 

Међутим, већ је неко време долазило до спорадичних сукоба између калифорнијских студената, боема, хипија и јипија, који су се супротстављали рату у Вијетнаму, и Анђела пакла - који су, онолико колико су се уопште интересовали за политику, представљали фанатичну десницу, негујући при том чак неонацистички или псеудонацистички имиџ.

После свега, најмање један члан Ролинг Стоунса, Кит Ричард, порицао је да је његова група икада, на било који начин, позвала Анђеле да дођу на концерт. Њихово присуство у публици је приписао позиву представника калифорнијског психоделичног рока, групи Грејтфул Дед. Напослетку, није ни важно ко их је позвао. Оно што је важно јесте да су били позвани, и то у својству "шерифа" задужених да успоставе и очувају ред у огромној гомили младих људи у публици. Ако је судити према предфестивалским "најавама" и гласинама које су кружиле Америком, ипак су Стоунси били ти који су одговорни, да ли грешком или не, јер су намеравали да покушају да премосте различитости између Анђела и њихових непријатеља - да употребе музику као вид терапеутске магије којом би извршили "егзорцизам" над "негативном енергијом" која је попут озона заситила ваздух Калифорније, и да би увели нове божанске законе друштвене хармоније.

Од "лета љубави" у Вудстоку, атмосфера у Америци се уистину изменила. Када је Никсон наредио нелегалну инвазију Камбоџе, рат у Вијетнаму је добио једну нову димензију. Ставови према конфликту су постали још тврђи и још поларизованији. У новембру је више од четврт милиона демонстраната домарширало у Вашингтон, а демонстрације су овај пут биле много жешће, много милитантније и много мање расположене према "универзалној љубави" и "снази цвећа" него оне раније. У целим Сједињеним Државама атмосфера је постала тмурнија и потенцијално експлозивнија. Поготово у Калифорнији, та атмосфера није била само затегнута и нестална, већ набијена и додатним елементима параноичног страха.

У ноћи између 9. и 10. августа, недељу дана пре одржавања фестивала у Вудстоку, седморо људи - међу којима је и млада глумица Шерон Тејт, супруга редитеља Романа Поланског, која је била у поодмаклој трудноћи - искасапљено је на грозоморан начин у кући Поланских на Беверли Хилсу. Међутим, мада су постојале претпоставке да је реч о некаквој врсти "ритуалних убистава", испрва није било разлога за повезивање ових зверстава са "контракултуром".

У сваком случају, Калифорнија је била три хиљаде миља далеко од Вудстока. Убиства су, стога, мало утицала на расположење на овом њујоршком фестивалу. У октобру,  међутим,  после  двомесечне  истраге,  под  оптужбом да  су починили овај стравични злочин, ухапшени су Чарлс Менсон и његови следбеници. Целе јесени, у средствима информисања препричавале су се језиве приче о Менсоновој такозваној "породици" и њиховом бизарном алтернативном начину живота. Петог децембра, дан пре одржавања фестивала у Алтамонту, калифорнијска Велика порота је почела са слушањем првих доказа о случају Менсон. Поступак је требало да се одржи у тајности; међутим, већ истог дана су наслови на првим страницама вечерњих издања извештавали о томе да су "убице Тејтове" биле "нафиловане LSD-ом". Тако је успостављена веза између "контракултуре", чији је предстојећи фестивал у Алтамонту био друга главна прича тога дана.

У очима јавности дошло је до неизбежног преплитања тих двеју прича; фестивал је, захваљујући тој асоцијацији, почео са злослутном сенком случаја Менсон која се над њим надвијала.

 

 

 

ПретходнаНазадСледећа